Senternovem

14-10-2010 |

Energiebesparing door nieuw soort huurcontract Triodos

Triodos Vastgoedfonds kocht deze zomer het Levob-gebouw in Amersfoort. Het kantoorgebouw uit 1959 werd op duurzame manier gerenoveerd, waardoor het energielabel verbetert van E naar A. Maar daar bleef het niet bij. Triodos sloot een nieuw soort huurcontract af waarbij het energierisico bij de belegger komt te liggen. Hiermee wordt het probleem van de `split incentive' omzeild.

"Deze service- en huurcontractvorm, die voor het eerst in Nederland wordt toegepast, verlegt het energiemanagement van huurder naar de belegger. Dat is in de zakelijke markt ongebruikelijk", zegt Guus Berkhout, investment manager bij Triodos
Vastgoedfonds. "Energieverbruik is voor Triodos een belangrijk aspect. Door het energiemanagement over te nemen, kunnen wij het gebruik monitoren, reduceren en de resterende energiebehoefte 'groen' inkopen." De nieuwe huurovereenkomst is gesloten met Servicebureau Gemeenten voor een termijn van tien jaar.

Split incentive
Normaliter betaalt de huurder de energierekening zelf. In deze nieuwe contractvorm betaalt de verhuurder, het Triodos Vastgoedfonds, de kosten voor het energieverbruik. Hierdoor wordt het volgens Berkhout voor gebouweigenaren interessant om te investeren in besparingsmaatregelen en voorkom je het probleem van de `split incentive'. "Je profiteert als verhuurder namelijk ook direct van de vermindering van de energiekosten. De cashflowh per m2 is hoger. En omdat de waarde van een pand sterk samenhangt met de cashflow, gaat de taxatiewaarde van het pand omhoog."

Taxatiewaarde
Dit wordt bevestigd door taxateur Ronald Bausch van Jones Lang LaSalle, die het pand in Amersfoort taxeerde: "Dit unieke huurcontract is een nieuwe dimensie op het gebied van waarderingen. Het verhoogt de waarde van het pand." Triodos Vastgoedfonds verwacht dat steeds meer taxateurs het duurzaamheidsaspect van vastgoed gaan meenemen in hun taxatie. "Het beeld was altijd dat duurzaamheid geld kost, maar duurzaamheid levert juist geld op. Duurzaam vastgoed is beter verhuurbaar en wordt hoger getaxeerd dan regulier vastgoed."

Maatwerk
Berkhout hoopt dat deze nieuwe benadering de komende jaren navolging krijgt van andere vastgoedeigenaren, maar geeft aan dat niks `standaardwerk' is in de vastgoedsector. "We zoeken naar vormen om tot verduurzaming te komen. Indien nodig passen we deze nieuwe huurovereenkomst vaker toe. Maar er zijn ook tussenvormen, zoals de huur verhogen met het bedrag dat er bespaard wordt op de energierekening of een samenwerkingsovereenkomst voor duurzaam beheer."

Over Triodos Vastgoedfonds
Triodos Vastgoedfonds is het eerste duurzame vastgoedfonds van Nederland. Het is een samenwerking tussen Triodos Investment Management en Bouwfonds Real Estate Investment Management, onderdeel van RABO Vastgoedgroep. Het fonds belegt in duurzaam gebouwde of beheerde panden en monumenten. Het duurzame karakter van de panden wordt bepaald aan de hand van het Triodos Toetsvoor Duurzaam Vastgoed. Met dit model worden milieu-, sociale, economische en specifieke vastgoedaspecten betrokken in de beoordeling van een mogelijke aankoop.
Wijzigingsdatum |

14-10-2010