Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Nieuwe technologie: snacks krokanter en minder vet

14 okt 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

Een nieuwe paneerlaag voor snacks blijft krokant bij bereiding in de magnetron of oven. Deze technologie is door Crisp Sensation Holding SA ontwikkeld. Bovendien is uit tests, die zijn uitgevoerd door Wageningen UR Food & Biobased Research, gebleken dat snacks met deze paneerlaag hun authentieke smaak en textuur behouden, zelfs na een bewaartijd van langer dan negen maanden.

Krokante snacks met een significant lager vetgehalte die eenvoudig in de magnetron kunnen worden bereid zonder het gebruik van een actieve verpakking. Dat is het resultaat van jaren van onderzoek en ontwikkeling door Crisp Sensation Holding SA. De nieuwe technologie is nu klaar voor de markt en opent een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor fabrikanten van gepaneerde diepvriesproducten. Met de nieuwe paneertechnologie kunnen kipnuggets, vissticks en kaas- of groentesticks eenvoudig in de magnetron of oven worden bereid voor een krokante bite, gevolgd door een sappige, malse vulling.

Doordat de snacks dankzij het unieke productieproces vóór consumptie niet hoeven te worden gefrituurd, bevatten ze veel minder vet dan vergelijkbare producten op de markt. Er kan ongeveer 70% minder vet worden gebruikt en dat maakt deze snacks een goed alternatief voor gezondheidsbewuste consumenten die snel en makkelijk willen snacken.

Smaakpanel
De technologie is bij Food & Biobased Research getest door een smaakpanel dat zowel kipnuggets met de nieuwe paneerlaag als referentieproducten van een Nederlandse marktleider voorgeschoteld kregen. De nuggets werden bereid in magnetrons met en zonder âcrispâ-functie en in een heteluchtoven. In alle gevallen werden de Crisp Sensation-snacks significant krokanter bevonden dan het commerciële product. Bovendien toonden een breekproef en een hoorbare-knapperigheidsproef aan dat de magnetronproducten zelfs bij een lange bewaartijd van meer dan negen maanden hun technologische- en smaakeigenschappen behouden. Kant-en-klaarmaaltijden die met Crisp Sensation zijn gemaakt behouden hun knapperigheid en worden niet klef wanneer ze langere tijd warm worden gehouden voordat ze worden genuttigd.
Bovendien voldoen alle ingrediënten aan de richtlijnen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse inspectie van voedings- en geneesmiddelen (FDA).Â
Â
Food & Biobased Research, sensorisch- en consumentenonderzoek Food & Biobased Research hanteert als toegepast onderzoeksinstituut een breed scala aan methodes op het gebied van zowel fundamenteel als toegepast sensorisch onderzoek. De onderzoeksgroep Consumer Science & Intelligent Systems is niet alleen zeer ervaren in het inzetten van sensorische panels, maar ook in het in verband brengen van sensorische gegevens met consumentgegevens. Hierdoor kan er inzicht worden verkregen in verschillende factoren met betrekking tot waarneming en voorkeur.
Ook is de groep een belangrijke speler op het gebied van de methodeontwikkeling voor sensorisch- en consumentenonderzoek. Als lid van het European Sensory Network kan Consumer Science & Intelligent Systems daarnaast zorgen voor de coördinatie van toekomstig onderzoek in verschillende EU-landen.
Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.

Over Crisp Sensation
Crisp Sensation is een in Zwitserland geregistreerde onderneming waarvan het hoofdkantoor in Genève is gevestigd. De R&D-activiteiten vinden plaats in laboratoria in Groot-Brittannië en Nederland. Crisp Sensation biedt zijn wereldwijd gepatenteerde technologie aan aan fabrikanten van alle soorten gepaneerde diepvriessnacks en aan grootschalige cateraars. Klanten kunnen de technologie onder licentie van Crisp Sensation gebruiken. Daarnaast profiteren fabrikanten van de specialistische kennis op het gebied van productontwikkeling van de medewerkers van Crisp Sensation. Zij bieden advies bij het op de markt brengen van een nieuw concept of het wijzigen van bestaande producten.

Â

Contact
Sensorisch onderzoek Food & Biobased Research: Petra Kanters - communicatieadviseur
petra.kanters@wur.nl
0317 480 081

Perscontact Crisp Sensation Holding SA: Anne-Katrin Pflästerer pflaesterer@akp-pr.de

+49 6201 188 9810

Crisp Sensation Holding SA: Axel Graefe
info@crispsensation.com
Website Crisp Sensation Holding SA