Uitgeverij Unieboek het Spectrum


Wereldwijde lancering memoires van Nelson Mandela

Donderdag 14 oktober 2010

Deze week zijn wereldwijd de definitieve, openhartige memoires van Nelson Mandela verschenen. 'In gesprek met mijzelf' geeft de lezer toegang tot het leven van de unieke persoon achter de publieke figuur. Hier wordt het persoonlijke leven van Mandela getoond: van brieven die hij heeft geschreven tijdens de moeilijkste momenten van zijn langdurige gevangenschap tot het ongepubliceerde vervolg op zijn autobiografie De lange weg naar de vrijheid.

Mandela heeft notities - en zelfs ook kleine tekeningen - gemaakt tijdens vergaderingen en hij schreef zijn angstaanjagende dromen in de gevangenis op; hij hield dagboeken bij tijdens zijn vlucht gedurende de strijd tegen de apartheid in het begin van de jaren zestig en hij heeft bijna zeventig uur aan gesprekken met vrienden opgenomen. In dit boek is Mandela icoon noch heilige; hier is hij gewoon een mens van vlees en bloed.

In gesprek met mijzelf is een persoonlijk verslag, vanaf het eerste ontwaken van zijn politieke geweten tot en met zijn glansrol op het wereldtoneel. Het is een zeldzame kans om tijd door te brengen met Nelson Mandela; met hem in contact te komen, in zijn eigen stem: direct, helder en intiem.

'In het echte leven hebben we niet met goden te maken, maar met gewone mensen zoals we zelf zijn, mannen en vrouwen vol tegenstellingen, die standvastig zijn en wispelturig, sterk en zwak, eerbiedwaardig en eerloos.' Nelson Mandela

Een fragment uit het voorwoord van Barack Obama

'In gesprek met mijzelf bewijst de wereld een enorme dienst: het geeft een beeld van Mandela de mens. Door ons een blik te gunnen in zijn dagboeken, brieven, toespraken, interviews en ander materiaal uit zoveel tientallen jaren, zien we een glimp van Mandela's leven - van alledaagse routines om zijn tijd in de gevangenis te verdrijven tot besluiten die hij nam als president. Hier zien we hem als een ontwikkeld man en politicus, als visionair en als pragmatisch leider. Mandela noemde zijn autobiografie De lange weg naar de vrijheid. Dit boek stelt ons in staat om zijn stappen - en zijn omwegen - op die lange weg mee te beleven.' President Barack Obama

In gesprek met mijzelf
In gesprek met mijzelf
Nelson Mandela