GroenLinks

Ook zzp-ers stimuleren als leerwerkbedrijf

Donderdag 14 oktober 2010, 16:07u -

* Kamervragen

* ondernemers

* ZZP

GroenLinks wil dat zelfstandigen zonder personeel financieel ook tegemoet worden gekomen als zij een leerling uit het beroepsonderwijs een stageplek of leerwerkplek aanbieden. Tweede Kamerlid Jesse Klaver stelt hierover vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Stage- en leerbedrijven zijn van groot belang voor het beroepsonderwijs. Daarom worden ondernemers fiscaal beloond voor de leerwerkplekken die zij aanbieden. De huidige regeling sluit niet aan op de positie van zelfstandigen zonder personeel. Terwijl bijvoorbeeld 70% van de 250.000 ambachtelijke bedrijven in Nederland zelfstandig ondernemers zijn.

Klaver wil dat het kabinet de regeling aanpast, zodat ook zzp-ers financieel gestimuleerd worden voor het (mede) opleiden van onze toekomstige kappers, schoonheidsspecialisten, bakkers en dakdekkers.

Schriftelijke vragen van het Kamerlid Klaver aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Financiën over tekortschietende fiscale stimulering leerwerkbedrijven bij kleine ondernemingen:

1. Bent u bekend met het advies `Uitsluiting fiscale stimuleringsregeling beroepsonderwijs in de ambachtseconomie' van het Hoofdbedrijfschap Ambachten van 28 september jl?
2. Deelt u de analyse dat de Wet Afdrachtvermindering Onderwijs onbedoeld kleinschalige ondernemingen en zelfstandigen zonder personeel uitsluit? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u bereid een einde te maken aan deze uitsluiting? Zo nee, waarom niet?

4. Bent u bereid de Kamer voor 1 december 2010 een brief te sturen waarin de verschillende oplossingsrichtingen uit het advies worden onderzocht en een keuze wordt gemaakt voor één van hen? Zo nee, waarom niet?