Politie Gelderland-Zuid

Week van de veiligheid: tips om woninginbraken te voorkomen

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 14-10-2010 o Deze week is week van de veiligheid. Dit is een mooie gelegenheid, zeker met de donkere dagen op komst, om bewoners wat tips mee te geven om de kans op een woninginbraak zoveel mogelijk te verkleinen. Door de jaren heen zien we immers vaak een toename van het aantal woninginbraken als de dagen korter worden.

Zelf kunt u veel doen om het dieven zo lastig mogelijk te maken. De politie is alert, maar ook u kunt bijdragen aan het voorkomen en oplossen van zaken. In de eerste plaats is het van belang om goede preventiemaatregelen te nemen, daarnaast kunt u zorgen voor een goede administratie van waardevolle spullen. Als er toch een inbraak(poging) plaatsvindt, kunnen uw tips en informatie een belangrijk puzzelstukje zijn voor het politieonderzoek. Daarom meteen deze oproep om informatie, over bijvoorbeeld verdachte situaties, signalementen van verdachten en gebruikte vervoermiddelen, zo snel én gedetailleerd mogelijk door te geven aan uw politieteam.
Hieronder staan tips voor als u gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent (denk aan de herfst- of kerstvakantie).

Tips veilig wonen
Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Vraag advies aan een erkend Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW)bedrijf, zie hiervoor: www.politiekeurmerk.nl; of bel met de afdeling preventie via 0900-8844 Sluit ramen en deuren altijd af. Vergeet het nachtslot van de voordeur niet;
Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan;
Haal de sleutel uit de binnenkant van het slot; Sleutels buiten verstoppen is niet handig. Deurmat en bloempot zijn geen geheime plaatsen;
Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos);
Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis heeft; Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje;
Plak geen afwezigheidsbriefje op uw deur;
Zorg voor een bewoonde indruk; laat planten staan en gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting;
Zorg voor voldoende buitenverlichting; er wordt vaak ingebroken aan de achterzijde;
Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers; Graveer postcode en huisnummer op waardevolle eigendommen; Zorg dat opklimmen onmogelijk is; zet ladders en vuilcontainers weg.

Op vakantie?
Vraag uw buren om uw huis in de gaten te houden; Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen;
Laat geen volle vuilniszakken bij uw huis achter; Zet uw fiets/brommer altijd op slot. Ook als u deze binnen stalt; Vertel familie en vrienden wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg er voor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef ze trein- en/of vliegnummers van vertrek. Geef merk, type en kenteken van uw auto op.

Toch een inbraak?
U betrapt de dader(s) tijdens de inbraak. Bel 1-1-2!; Bij een verdachte situatie in uw straat. Bel 1-1-2; Noteer signalementen en eventuele kentekens. Geef uw informatie door via 0900-8844.
(08)

Laatst gewijzigd 14-10-2010 16:43 | © Regio Gelderland-Zuid |