Provincie Utrecht

De commissie WMC is gelukkig met de komst van maandelijkse jeugdzorgmonitor

De commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur kreeg maandag 4 oktober 2010 een presentatie waarin naar voren kwam waar in de provincie de vraag naar jeugdzorgvoorzieningen speelt. De uitkomsten van het onderzoek zijn geschikt om het jeugdzorgaanbod af te stemmen op de vraag.

Aan het eind van de vergadering kreeg de commissie een presentatie van de heer Van Leeuwen, van adviesbureau ADD Groep, over het onderzoek naar de vraaganalyse van de jeugdzorg op lokaal niveau. In dit onderzoek staat per gemeente, en soms zelfs per wijk, welke kinderen en jongeren gebruikmaken van jeugdzorgvoorzieningen.

Afstemmen vraag en aanbod
Uit het onderzoek is een aantal kenmerken af te lezen over de gezinnen waaruit de kinderen komen. Zo blijkt dat de gebruikmakers van de jeugdzorg voor het overgrote deel uit een dertigtal wijken in de provincie komen. De commissie vond het daarom een interessant onderzoek, dat heel geschikt is om het jeugdzorgaanbod precies af te stemmen op de vraag. Dit was een langgekoesterde wens van alle fracties. De commissie was dan ook heel blij om te horen dat deze monitor op een makkelijke manier maandelijks bij te houden is.