Provincie Utrecht

Commissie BEM stemt in met inzet burgerpanel voor Utrecht 2040

Tijdens de vergadering van maandag 11 oktober 2011 sprak de commissie Bestuur, Europa en Middelen over het voorstel Utrecht 2040. Er was discussie over icoonprojecten, welke onderwerpen wel en welke niet thuishoren bij Utrecht 2040 en over de financiële consequenties.

Er waren verschillende meningen over de Olympische Spelen 2028 als icoonproject. De fractie van GroenLinks gaf aan de gehele ontwikkeling in de jeugdzorg (en de daarvoor benodigde samenwerking tussen overheden) als nuttig icoonproject te zien. De commissie miste in het gepresenteerde netwerk zowel gemeenten uit het westelijk deel van de provincie, als bepaalde belangenorganisaties. Er was veel discussie over het al dan niet meenemen van Food Valley. De conclusie van de fracties was dat doelen op het gebied van economie en bereikbaarheid ontbreken. De commissie is akkoord met het inschakelen van een burgerpanel, zolang dit niet ten koste gaat van de rol van PS. Ook bij het vervolgtraject moet PS regelmatig, tijdig en nauw betroken blijven. Er werden vragen gesteld over de invloed van het nieuwe regeerakkoord op dit traject. Tot slot werden er vragen gesteld over de financiële consequenties van dit stuk.

In zijn reactie gaf gedeputeerde De Jong aan dat alle opmerkingen van de commissie bijdragen aan de verdere vervolmaking van het proces. Begin 2011 volgt een stuk, waarin ook de specifieke rol van de provincie Utrecht zal worden beschreven. Daarin zal ook op een groot aantal gemaakte opmerkingen worden teruggekomen. Het feit dat inschakeling van een burgerpanel niet ten koste kan gaan van de rol van PS wordt onderschreven. De invloed van het regeerakkoord op Utrecht 2040 is niet groot. Financieel gaat het alleen om de proceskosten van dit traject. De financiën die horen bij de verdere maatregelen, icoonprojecten en andere projecten moeten komen uit het reguliere beleid.