Syntens

Kaasboerderij De Ruurhoeve uit Hoogeloon is afgelopen woensdag uitgeroepen tot winnaar van de Design Pressure Cooker(TM) (DPC) Vrij. Deze DPC werd door Syntens georganiseerd en vond plaats bij Satelliet te Breda. Doel van de DPC is om ontwerpers en ondernemers op een laagdrempelige manier te stimuleren om samen te werken. Het winnende team bestond uit Corné, Erica en Marieke Ansems van kaasboerderij De Ruurhoeve, ontwerper Marco Koolen (Imagro) en visualiser Rudolf Matulessya.

Negen teams van ontwerpers en ondernemers uit de Leisure branche gingen afgelopen woensdag aan de slag met een ontwerpvraag, die de ondernemers vooraf hadden ingeleverd. Syntens heeft de vragen van deze ondernemers geanalyseerd en ze gekoppeld aan de ontwerpers. De ontwerpvragen liepen sterk uiteen. Zo heeft een team zich bezig gehouden met het ontwerpen van een stoel die in hotelkamers ook als bijzetbed gebruikt kan worden. Ook was er een team dat zich bezig heeft gehouden met het ontwerp van vergaderruimtes in de vrije natuur.

Beoordeling
Een jury, bestaande uit Eric Roest (Satelliet), Bart van den Brule (Rabobank Breda), Marijn ten Harmsen van der Beek (Creative Business Consulting) en Herman Lier (NHTV), beoordeelde aan het eind van de dag alle concepten. Hierbij werd niet alleen gelet op het eindresultaat, maar ook op de manier van samenwerking, de haalbaarheid en originaliteit. Uiteindelijk werd Kaasboerderij De Ruurhoeve als winnaar aangewezen.

Winnend concept
Kaas- en kijkboerderij de Ruurhoeve wordt jaarlijks door zoân tienduizend mensen bezocht. Bezoekers kunnen deelnemen aan tal van activiteiten, zoals workshops kaas maken of schilderen, picknicken op het terrein, of de dierenwei bezoeken. In samenwerking met Marco Koolen en Rudolf Matulessya hebben Corné, Erica en Marieke Ansems een nieuw concept voor de boerderij ontwikkeld, waardoor bezoekers op een speelse en educatieve manier kunnen leren waar ons voedsel vandaan komt en hoe het eraan toegaat op de boerderij. Ze maken daarbij gebruik van het bestaande verhaal van Koning Kyrie en zijn kabouters die jaren geleden leefden in de Brabantse Kempen. Dit verhaal zal als een rode draad lopen door alle activiteiten die aangeboden worden.

Effectief
De DPC dag, georganiseerd door Syntens in het kader van het project MKB Design.Brabant, is door de winnaars zeer positief ervaren. âOmdat je onder hoge tijdsdruk werkt, heb je aan het eind van de dag echt concreet resultaat. Het is leuk om te zien hoe de ideeën die we hadden ook echt tot iets gevormd konden wordenâ, vertelt Corné Ansems. âEr zijn weinig andere initiatieven die dit voor elkaar krijgenâ, beaamt ook ontwerper Marco Koolen van Imagro. Het winnen van de Design Pressure Cooker is voor De Ruurhoeve dan ook een extra stimulans om het ontwikkelde concept verder uit te werken.

Design Pressure Cooker(TM)
Ontwerpers kijken niet alleen naar een mooi uiterlijk (wat vaak gedacht wordt), maar ook naar manieren om een product beter, goedkoper of efficiënter te maken. Elke euro die ondernemers investeren in design levert ⬠1,20 op, zo blijkt uit recent onderzoek van de Rotterdam School of Management. In de praktijk blijken met name MKB-ondernemers echter nog te weinig gebruik te maken van design. Om de samenwerking tussen ondernemers en ontwerpers te stimuleren, heeft Syntens de Design Pressure Cooker(TM) ontwikkeld. Een DPC is een sessie van één dag waarin beide partijen samenwerken aan een concrete ontwerpvraag. Aan het eind van de dag liggen er schetsen, tekeningen en/of prototypen voor nieuwe producten of productverbeteringen. De methodiek is door de Technische Universiteit Eindhoven onderzocht en is bewezen succesvol.

MKB Design.Brabant
MKB Design.Brabant is een gezamenlijk project van de provincie Noord-Brabant, Syntens, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, de Brabantse Kamers van Koophandel en Design Connection Brainport. Doel is om binnen het bedrijfsleven en met name het MKB meer bewustzijn te creëren rondom de kansen die het samenwerken met ontwerpers biedt. Omdat nog te weinig bedrijven zich van de voordelen bewust zijn zal MKB Design.Brabant binnen de actielijnen Gezond, Groen en Vrij bedrijven en ontwerpers bij elkaar brengen om aan het einde concrete resultaten op te leveren: nieuwe producten, nieuwe dienstverlening en nieuwe âexperiencesâ. Kortom: innovaties, winst en succes voor beide partijen! Meer informatie: www.mkbdesignbrabant.nl.


---