Gemeente Zoetermeer

Aangrijpende jeugdroman brengt Jinotega dichtbij

schooltje in Jinotega
Een indrukwekkende reis naar de Nicaraguaanse stad Jinotega inspireerde schrijfster Lydia Rood bij het schrijven van haar nieuwe jeugdroman Papegaaien liegen niet. Zij schreef het boek over de twaalfjarige Mateo op initiatief van de bibliotheek in het kader van de Millenniumdoelencampagne.
Een deel van de opbrengsten van het boek komt ten goede aan de kinderen in Jinotega die net als de hoofdpersoon van het boek erg graag naar school willen. Het boek is te koop bij de bibliotheek.

Beleef het leven van Mateo
Zoetermeer doet mee aan de Millenniumdoelencampagne. Het doel? Alle kinderen naar school in Jinotega. Het boek Papegaaien liegen niet toont precies aan, waarom Zoetermeer zich zo sterk inzet voor dit goede doel. Edo Haan, wethouder Stedenband Jinotega, nam daarom op woensdagmiddag 13 oktober het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van de schrijfster Lydia Rood.

Het boek is bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Door de ogen van de hoofdpersoon Mateo beleven zij zijn leven. Mateo wil graag naar school, maar dat kan niet omdat hij hard moet werken om zichzelf en zijn moeder te onderhouden. Een lot dat helaas nog veel Nicaraguaanse kinderen treft. De bibliotheek gaf vooruitlopend op de verkoop van het boek al een cheque ter waarde van EUR 1.500,- aan de wethouder voor het goede doel.

Tentoonstelling
Na de ontvangst in de bibliotheek nam wethouder Haan het boek diezelfde avond nog mee naar basisschool De Hofvijver in de wijk Seghwaert. Hier opende hij een tentoonstelling over Jinotega en de Millenniumdoelencampagne. Tijdens de avond konden ouders en leerlingen van De Hofvijver onder andere het nieuwe boek kopen.

Al het geld dat bijeen wordt gebracht, wordt in het kader van de Millenniumdoelencampagne verviervoudigd door de gemeente en het ministerie van ontwikkelingssamenwerking. De cheque van de bibliotheek is daarom EUR 6.000,- waard. Dat betekent dat zestig kinderen in Jinotega een jaar lang naar school kunnen.