Waterschap Groot Salland

Jaarlijkse schoonmaak van sloten mag later

Laatste wijziging: 14 oktober 2010

Controle vier weken uitgesteld door te natte terreinen

Eigenaren van sloten in de districten I en II van het Waterschap Groot Salland krijgen vier weken extra de tijd het jaarlijkse onderhoud aan watergangen te verrichten. De zogeheten `najaarsschouw', waarmee wordt gecontroleerd of de sloten goed zijn schoongemaakt, zou plaatsvinden op 25 oktober. Door de natte terreinen vanwege de vele neerslag in de afgelopen weken was het niet overal mogelijk om deze werkzaamheden uit te voeren. Om die reden stelt het waterschap de najaarsschouw vier weken uit en krijgen slooteigenaren extra tijd hun watergangen schoon te maken. De nieuwe datum van de schouw is vastgesteld op 22 november.

Schouw uitgesteld Goede waterhuishouding
Nagenoeg alle watergangen hebben een functie voor een goede waterhuishouding, bijvoorbeeld afvoer van regenwater, en voorkomen hierdoor wateroverlast. Goed onderhoud van sloten betekent dat waterplanten, riet, takken en vuil die de water aan- en afvoer belemmeren uit de watergangen en `duikers' (buizen die watergangen met elkaar verbinden) moeten worden verwijderd. Daarnaast moeten de kanten van de watergangen en de dammen worden gemaaid. Om sloten op voldoende diepte te houden, moeten soms ook baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd. Tijdens de schouw bekijkt het waterschap of dit onderhoud goed is gebeurd. Voldoen de sloten niet aan de eisen, dan hebben onderhoudsplichtigen nog twee weken de tijd het alsnog correct uit te voeren. Dan vindt een `herschouw' plaats. Blijven eigenaren ook dan in gebreke, dan voert het waterschap de werkzaamheden zelf uit op kosten van de slooteigenaren.

Eigen belang
Door het werkgebied van het Waterschap Groot Salland loopt in totaal 4.000 kilometer aan watergangen. Deze watergangen zorgen voor de afvoer van overtollig water en voor aanvoer van water in droge perioden. Dit is van groot belang om in het gebied te kunnen wonen en werken. Om een goede werking van het watersysteem in stand te houden, vragen de watergangen om regelmatig onderhoud. Voor een deel voert het waterschap dit onderhoud zelf uit. De zogenoemde 'schouwwatergangen' moeten door aanliggende eigenaren worden schoongemaakt.
De najaarsschouw in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland vindt alleen plaats in de districten I en II. Het gaat hierbij om het gebied boven de lijn Zwolle-Ommen.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl