Ministerie van Defensie

Nieuwe minister treedt aan

14 oktober 2010, 16.45 uur

De CDA-politicus Hans Hillen is sinds vanmiddag de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt Eimert van Middelkoop op die ruim 3,5 jaar de scepter zwaaide op het departement. Secretaris-generaal Ton Annink verwelkomde de nieuwe bewindsman op het bordes van Plein 4, muzikaal opgeluisterd door de luchtmachtkapel.

In de ministerskamer vond de overdracht van dossiers plaats. De nieuwe bewindsman moet het doen zonder staatssecretaris, want die functie komt bij Defensie in het kabinet Rutte-Verhagen niet terug. Dat betekent dat Hillen ook de portefeuilles materieel en personeel voor zijn rekening neemt. Na tekening van de stukken verliet Van Middelkoop voor de laatste keer zijn departement onder de klanken van de afscheidsaubade Nightfall in Camp.

Verzekering

Hillen ziet zich geconfronteerd met nieuwe bezuinigingen op Defensie, maar, zo liet hij eerder deze week weten, hij wil de komende jaren echter benutten om politiek en samenleving ervan te overtuigen dat verder bezuinigen niet in het belang is van de Nederlandse bevolking. "Defensie is een verzekering en als je je premie niet, of onvoldoende betaalt, dan kun je ook geen goede uitkering verwachten als je echt brand hebt. Defensie, daar moet je heel zuinig op zijn!", aldus de nieuwe minister. Ook gaf hij aan groot respect te hebben "voor het werk en inzet van onze militairen. Hun taak is van groot belang voor samenleving en rechtsstaat. Het is mijn werk en inzet ervoor te zorgen dat ze dat kunnen blijven doen. Ik wil de komende jaren benutten om politiek en samenleving te motiveren hiervoor meer steun, in breedste zin van het woord, te genereren".

Hillen was onder meer leraar, journalist, voorlichter en Tweede Kamerlid. In de periode 2003-2007 leidde hij het College voor Zorgverzekeringen. Aansluitend werd hij lid van de Eerste Kamer. Zowel als parlementariër als senator had Hillen Defensie in zijn portefeuille.

Verwijzingen

* Introductiebundel Defensie 2010 * Beleidsnota | 14 oktober 2010 | pdf, 126 pagina's, 1 MB

Zie het origineel