Senternovem

14-10-2010 |

Studie naar groter warmtenet in Maastricht

Intentieverklaring tussen gemeente, corporaties en industrie

De gemeente Maastricht, twee woningstichtingen en de plaatselijke industrie gaan onderzoeken of een groter lokaal warmtenet haalbaar is. Daarbij moet de industriële restwarmte gebruikt worden om woningen, kantoren en andere gebouwen te verwarmen. Agentschap NL ondersteunt het initiatief en betaalt de haalbaarheidsstudie. Op 14 oktober 2010 ondertekenen negen organisaties hiervoor een intentieverklaring.

Uitbreiding van bestaand netwerk
Het idee van een warmtenet in Maastricht is niet nieuw. Al enige tijd gebruikt papierfabriek Sappi het te veel aan warmte om heet water te maken en slib uit de waterzuivering te drogen. Omdat Sappi de warmte niet zelf binnen de papierfabriek kan benutten, levert het deze aan Essent Warmte. Essent distribueert de warmte onder meer aan het stadskantoor van Maastricht, winkels en restaurants in de buurt. Met de nieuwe plannen is het doel om het net verder uit te breiden; er zijn nu ook meer partijen bij betrokken.

Eerste stap: haalbaarheidsstudie
Een eerste stap in dit project is het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. Hierbij wordt gekeken of een warmtenet technisch, organisatorisch en economisch haalbaar is. Gestreefd wordt deze studie op 1 maart 2011 gereed te hebben. Agentschap NL is opdrachtgever voor deze haalbaarheidsstudie.

Tweede stap: warmtenet opzetten en beheren
Op basis van de resultaten en conclusies uit de haalbaarheidsstudie overleggen de partijen of ze verder gaan. Hiervoor moet tenminste één van de potentiële warmteleveranciers en tenminste één van de warmteafnemers het project willen voortzetten. Vervolgens wordt in kaart gebracht wie er interesse heeft om het warmtenetproject aan te leggen, te beheren, te onderhouden, te bemeteren en te exploiteren gedurende tenminste 30 jaar.