Waterschap Dommel

Dommelgebied

Waterspitsmuis terug in het Dommelgebied

Publicatiedatum : 14 oktober 2010

Waterschap De Dommel heeft de zeldzame waterspitsmuis aangetroffen in de oever van de Kleine Dommel bij de Strabrechtse Heide in Heeze en bij de De Urkhovense Zeggen* in Eindhoven. De waterspitsmuis geniet bescherming vanuit de Flora- en Faunawet. Dat er nu op twee plaatsen deze muis is gevonden, is een zeer unieke waarneming. In totaal zijn er op acht locaties in de Kleine Dommel diervriendelijke vallen gezet. Naast de waterspitsmuis zijn op verschillende plekken ook de bosmuis, bosspitsmuis, rosse woelmuis en aardmuis gesignaleerd.

Onderzoek levert kennis

Het is voor Waterschap De Dommel van belang om goed te weten waar welke (beschermde) soorten leven in ons gebied. De kennis vanuit zo'n onderzoek wordt als input gebruikt bij het ontwikkelen en uitvoeren van projecten in het veld. Denk hierbij aan waterbergingsgebieden. Daarnaast is het voor het uitvoeren van onderhoud aan watergangen belangrijk om te weten waar de specifieke soorten zich bevinden. Zo maaiden wij vroeger de oevers altijd elk half jaar aan beide kanten. Nu maaien we de oevers per half jaar nog maar aan één kant of zelfs helemaal niet. Dit heeft geen negatieve gevolgen voor de waterafvoer maar wel een positieve invloed op de biodiversiteit in ons gebied. De waterspitsmuis is zoals de naam al doet vermoeden, een muis die watergebonden is en prima kan zwemmen. Ze gebruiken het water om in te jagen op o.a. visjes en libellenlarven en maken hun nestje in oevers van waterlopen. Ze prefereren vooral oevers met een ruige begroeiing van riet, lisdodde en liesgras. En deze begroeiing is nu, door een andere manier van onderhoud, aanwezig.

Beekherstel uitgevoerd

In het najaar van 2006 heeft Waterschap De Dommel de Kleine Dommel opnieuw ingericht. De oude meander is hersteld en aangesloten op de Kleine Dommel. Hierdoor kunnen er weer natuurlijke beekprocessen als meanderen en het afzetten van zand en slib plaatsvinden. Er is een vistrap aangelegd die er voor zorgt dat vissoorten als bermpjes en serpeling zich stroomopwaarts kunnen verplaatsen en voortplanten. Dat nu ook de waterspitsmuis voorkomt in ons gebied is een kroon op het werk van Waterschap De Dommel.