Syntens

Donderdag 14 oktober 2010, 19.30 uur, Undercurrent Spaces in Amsterdam Noord. De innovaties van de tien genomineerden voor de Gouden Kans 2010 flitsen voorbij; met muziek wordt de spanning opgevoerd. Wie mag zich straks de meest innovatieve MKB'er van Noord-Holland noemen?

Arko van Brakel, zelf ondernemer en moderator op het Gouden Kans event heet iedereen welkom. 'De genomineerden die zo hun innovatie aan u presenteren met een elevator pitch, zijn zeer gepassioneerde mensen en zullen u op nieuwe ideeën brengen.' Dirk Minne Vis, regiodirecteur van Syntens en initiatiefnemer van de Gouden Kans, doet er nog een schepje bovenop: 'Laat u inspireren en word plezierig ongerust.'

Kritische jury

Samen met Jaap Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, maakt Vis deel uit van de vakjury. De andere juryleden zijn: Hilde van der Meer van Amsterdam Inbusiness, Niels Huber van Koninklijke Boon Edam Groep en Pieter Vijn, consultant en hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit. Deze jury beoordeelt de innovaties kritisch op de mate van vernieuwing, de toepasbaarheid en de presentatie van de ondernemer zelf.

Klanten zijn schaars

De genomineerden wachten gespannen af tot ze het podium mogen betreden voor hun elevator pitch. Van Brakel benadrukt het belang van een pitch: 'Klanten zijn schaars, dus als je in gesprek bent met een potentiële klant moet je heel snel duidelijk maken wat je te bieden hebt.' Gernout Erens van het bedrijf Wattcher doet de aftrap met een apparaat dat real time het energieverbruik in een huishouden weergeeft: 'Energie moet mooi zijn.' Ook de andere genomineerden weten de zaal te boeien met hun pleidooi. Opvallende uitspraken raken het publiek. Marco Schut van Kuubs: 'Onze virtuele grondbank leidt tot minder grondtransport, dus tot duizenden euro's besparing en minder CO2- uitstoot.' Yolanda Phillipens promoot Biyomap: 'Inpakken wordt een koud kunstje. Bovendien scheelt het 5 miljoen meter bubbeltjesplastic per jaar.' Bij Koudebureau IJskoud is de omzet per technicus verdubbeld, vertelt eigenaar Henk Komin. En volgens Onne Rösingh hadden rampen als in Pakistan voorkomen kunnen worden met hun dijkbewakingssysteem. Paul Buijsman van Duin Bouwbedrijf stelt: 'Het huis zonder gasrekening is realiteit.'

Tijdwinst of juist niet?

'Ken je kracht', dat is het thema tijdens het Gouden Kans 2010 event. Ook met de laatste vier elevator pitches wordt de betekenis hiervan helemaal duidelijk. De ene ondernemer weet tijd te besparen met een innovatie, de ander weet juist een arbeidsintensief proces te bedenken waarmee werkgelegenheid ontstaat. Esther van Diepen van Mom in Balance vertelt hoe zij persoonlijk geïnspireerd raakte en over de missie van haar bedrijf: 'Wij stimuleren vrouwen om actief te blijven tijdens de zwangerschap en snel weer de balans te vinden na de zwangerschap.' Balder Logistiek ontwikkelde boekuwzending.com. Rik Balder: 'Wij ontzorgen het boeken van uw zending.' Met een apparaat voor recycling van vloeibaar afval in medische instellingen houdt het verplegend personeel meer tijd over voor zorg, licht Etienne Blom van Kramer & Duyvis toe. Sinan Gul van BClean2 sluit af: 'BClean2 reinigt voertuigen zonder water en energie te gebruiken; zo creëren we ook nog eens banen.'

Scherpzinnige intermezzo's

Ook de bezoekers van het Gouden Kans event krijgen vragen van Van Brakel. 'Wie weet wat de belangrijkste succesfactor is voor een ondernemer?' Gelukkig geeft iemand het juiste antwoord: 'Het doel.' Volgens Van Brakel heeft maar 11% van de ondernemers in Nederland een helder doel voor ogen. 'Dit betekent dus dat 89% van de mensen hier dus doelloos in de zaal zit,' merkt hij fijntjes op. Met deze opmerking in gedachten gaat de jury in beraad. Welke vijf genomineerden mogen straks door naar de tweede ronde? Intussen voert Van Brakel een rondetafelgesprek met drie ervaren ondernemers over hun persoonlijke kracht.

Vragenvuur

De jury overhandigt een gouden envelop met namen aan Van Brakel. Wattcher, Biyomap, Kuubs, InTech Dike Security Systems en Kramer & Duyvis worden als eerste genoemd. Maar gaan zij nu door of vallen ze juist af? Zij gaan door! Na een korte pauze, waarin iedereen druk met elkaar in gesprek is onder genot van een drankje, worden de ondernemers één voor één onderworpen aan een vragenvuur. Alle vijf weten zij zich goed te redden uit de soms pittige vragen. De spanning loopt verder op. De jury trekt zich terug, aan de ronde tafel ontvangt Van Brakel nieuwe gasten. De klok tikt verder. Rond 22.15 uur wordt de winnaar bekendgemaakt.

En de winnaars zijnâ¦

Voordat de winnaar van de vakjuryprijs bekend wordt, reikt wethouder Economische Zaken gemeente Amsterdam Carolien Gehrels de publieksprijs uit. Esther van Diepen van Mom in Balance wint deze prijs; Van Diepen wist op internet 712 van de 3.465 uitgebrachte stemmen te behalen met haar dienst sportbegeleiding voor zwangere vrouwen. Gehrels geeft bij het uitreiken van de prijs aan hoe belangrijk innovaties en innovatieprogramma's als het Kansenkanon zijn voor de gemeente Amsterdam. Met een harde knal gevolgd door een regen van gouden slierten volgt dan de feestelijke ontknoping: Onne Rösingh van In Tech Dike Security Systems wint de Gouden Kans 2010, met een nieuwe bewakingstechniek voor waterkeringen. De vakjury kiest voor InTech Dike Security Systems, omdat het beheer van waterkeringen wereldwijd in de komende eeuw een nog belangrijkere rol gaat spelen voor het droog houden van land. Gedeputeerde Bond: 'Met dit systeem kan Nederland internationaal laten zien hoeveel knowhow we over waterkeringen in huis hebben.' Rösingh is heel blij met deze prijs: 'Met het winnen van de Gouden Kans zetten we ons bedrijf duidelijk op de kaart.'

Alles straalde innovatie uit

Uit de reacties na de uitreiking van de Gouden Kans blijkt een groot enthousiasme. 'Ook al heb ik niet gewonnen, tóch voel ik me een winnaar', zegt een van de genomineerden. Hiermee wordt de sfeer in Undercurrent Spaces goed samengevat. Alles en iedereen straalde vanavond innovatie uit.

Gouden Kans 2010

De Gouden Kans werd dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Met de Gouden Kans stimuleert het Kansenkanon - een innovatieprogramma van Syntens, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en de Europese Unie - innovatief ondernemerschap. www.kansenkanon.nl.

Genomineerden Gouden Kans 2010

Balder Logistiek, Nieuw Vennep,
Rik Balder met een online systeem voor het eenvoudig verzenden en traceren van pallets.

BClean2, Alkmaar,
Sinan Gul met het energie- en watervrij reinigen van voertuigen op bedrijfslocatie.

Biyomap B.V., Amsterdam,
Yolanda Phillipens met milieuvriendelijke verpakking voor schilderijen als vervanger voor bubbelplastic.

Duin Bouwbedrijf, Den Burg (Texel),
Paul Buijsman met de ontwikkeling van duurzame bouwprojecten op Texel.

InTech Dike Security Systems B.V., Haarlem,
Willem de Vries & Onne Rösingh met een dijkbewakingssysteem op basis van beeldherkenning door infraroodcamera's.

Koudebureau IJskoud B.V., Amsterdam,
Henk Komin met onderscheidende kwaliteitsservice en onderhoud van koeltechnische installaties.

Kramer & Duyvis B.V., Zaandam,
Etienne Blom met een apparaat voor recycling van vloeibaar restafval van medische instellingen.

Kuubs, Zwaagdijk,
Marco Schut met een virtuele grondbank die vraag en aanbod van grond inzichtelijk maakt.

Mom in Balance, Heemstede,
Esther van Diepen met professionele sportbegeleiding van vrouwen tijdens en na de zwangerschap.

Wattcher B.V., Amsterdam
Gernout Erens met een apparaat dat real time het energieverbruik en de kosten per huishouden weergeeft.