Nederlandse Vereniging van Journalisten

Digitale veiligheid voor journalisten

donderdag 14 oktober 2010 | 13:30 uur | Johannes Vermeerstraat 22, Amsterdam

Bronbescherming is van essentieel belang voor journalisten, maar hoe doe je dat in een tijd waarbij afluisteren de norm lijkt? Hoe moet je als journalist je eigen systeem en communicatie tegen luistervinken en aanvallers beschermen? Wat is de juiste manier om gegevens op veilige wijze te bewaren en hoe kun je anoniem surfen?

Certificeringsautoriteit Certified Secure ontwikkelde voor de NVJ Academy een cursusmiddag waarbij al deze vragen worden beantwoord. Aan de hand van de vier onderstaande onderwerpen wordt journalisten geleerd hoe ze zichzelf en hun bronnen beter kunnen beschermen.


*Systeembeveiliging*

- Onmisbare browser-plugins voor veilig internetgebruik
- Installatie en gebruik van virusscanner en firewall
- Het belang van regelmatig patchen en updaten


*Veilig communiceren*

- Versleutelen van berichten met PGP

- Wat kun je met Hushmail


*Gegevensbescherming*

- Het versleutelen van data op een harde schijf met TrueCrypt
- Het aanmaken van apart versleutelde directories


*Anoniem surfen*

- Hoe anoniem surfen met TOR je identiteit beschermt

De docent
De cursus wordt gegeven door Frank van Vliet, één van de beste ethische hackers in Nederland. Hij verwierf internationale bekendheid met het openbaren van ernstige beveiligingsproblemen in slashdot.org, apache.org en freebsd.org. Tevens is Van Vliet winnaar van de King of Fighters 2001.

Naast zijn rol als ethische hacker is Van Vliet al geruime tijd werkzaam als professionele penetration tester en software auditor. Ook is hij één van de medeoprichters van Certified Secure. Daar is hij verantwoordelijk voor het opleiden van mensen op het gebied van veilig programmeren, penetration testing, software auditing en veilig serverbeheer.

De cursus wordt gehouden op donderdag 14 oktober 2010, aanvang 13.30 uur, ten kantore van NVJ, Johannes Vermeerstraat 22, 1071 DR Amsterdam.

Groepsgrootte: maximaal 20 personen.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden.