Ingezonden persbericht



---



Persbericht 29 september 2010

'Europe. and the rest of the World?': debat met Frans Timmermans

Op 14 oktober is er in de Nicolaïkerk Utrecht een debat met Frans Timmermans, oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Hij is Tweede Kamerlid van de PvdA en de Vrede van Utrecht Leerstoelhouder 2010. Het debat staat in het teken van de toekomst van Europa.

Timmermans pleit voor één Europa. Maar wat is de beoogde relatie tussen Europa en andere continenten? Hoe verhouden we ons tegenover groeiende economieën in Azië; hoe verandert Europese integratie onze verhouding met Amerika? Tijdens de avond gaat Timmermans in gesprek met vertegenwoordigers uit de VS en Azië, die van een afstand een andere kijk hebben op Europa. Gespreksleider is Perro de Jong: Europa specialist en presentator bij de Wereldomroep.

Eén Europa (on)mogelijk

Timmermans: "Zelfs de grootste Eurosceptici zullen ermee instemmen dat een goede Europese samenwerking bevorderlijk is voor het buitenlandse beleid. Elk land in Europa vindt echter het eigen land belangrijker dan de anderen. Dit staat een goede internationale samenwerking in de weg. Europese politici moeten kiezen: ofwel we zoeken naar gemeenschappelijke factoren voor één Europa of we kiezen ervoor om onbelangrijk te blijven."

Vrede van Utrecht Leerstoel 2010
Timmermans bekleedt de Vrede van Utrecht Leerstoel, opgericht om het gedachtegoed van de Vrede van Utrecht levend te houden. De Vrede van Utrecht werd in 1713 gesloten en wordt gezien als de start van de diplomatie. Tot 2013 nodigen we spraakmakende personen uit de wetenschappelijke of culturele wereld uit voor een gasthoogleraarschap. De leerstoel is een initiatief van de Provincie Utrecht, Universiteit Utrecht en Vrede van Utrecht en is ondergebracht bij het Centre for the Humanities van de UU.

Vrede van Utrecht
In 2013 wordt 300 jaar Vrede van Utrecht groots gevierd in de stad en provincie Utrecht, met een internationaal cultureel programma. Maar ook in 2010, 2011 en 2012 is er al van alles te beleven in Utrecht stad, in de wijken en de regio. Vrede van Utrecht is een initiatief van gemeente en provincie.

Informatie

Donderdag 14 oktober 2010, Nicolaïkerk Utrecht (naast Centraal Museum). Aanvang: 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30. Aanmelden (niet verplicht, wel aan te raden): timmermans@vredevanutrecht.nl Toegang: gratis
De muziek wordt verzorgd door Global Village, een festival in Amersfoort met muziek uit alle windstreken. Kijk op www.uu.nl/cfh voor de andere programma's die deel uitmaken van Timmermans' gasthoogleraarschap.



Ingezonden persbericht