Gemeente Aalten



* woningbouw in uitvoering
Uit te geven bouwkavels

Langs heilige huisjes 2010

Religieus erfgoed in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Suderwick.

kinderen michaelskirche foto art Langs HH 2010

Kunst in de heilige huisjes
In oktober 2010 vindt voor de derde keer `Langs heilige huisjes. Religieus erfgoed in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Suderwick.' plaats. Vele kerken en andere religieuze gebouwen openen hun deuren voor het publiek en ook de musea en de bibliotheek nemen deel aan de activiteiten. Het thema van Langs heilige huisjes 2010 is Kunst.

In en rond de opengestelde locaties worden rondom dit thema diverse activiteiten georganiseerd.
Er zijn exposities te zien van religieus geïnspireerde schilderkunst, beeldhouwkunst met sacrale onderwerpen, kunstwerken met religieuze gebouwen, diverse kunstvormen waarin de heilige Maria centraal staat, resultaten van schoolprojecten, foto's van religieuze kunstobjecten en archeologische vondsten. In Bredevoort wordt de gerestaureerde Lourdesgrot heropend, u kunt diverse concerten bijwonen, er vinden lezingen plaats rond het thema Kunst en u kunt u zich op een bijzondere wijze laten vervoeren langs de verschillende religieuze locaties.

Wij begroeten u in de herfstvakantie 2010 dan ook graag in onze heilige huisjes voor een kunstzinnige ervaring!

T ford klompendansers Dinxperlo bij art LHH 2010

Opening op 14 oktober 2010
Op donderdagavond 14 oktober 2010 vindt in de St. Michaelskirche in Suderwick de opening plaats van het project `Langs heilige huisjes 2010'. Het officiële programma start om 20:00 uur. Burgemeester Nebelo van de gemeente Bocholt opent de avond. Hij presenteert de eerste Nederlandstalige en Duitstalige folder met het programma van `Langs heilige huisjes 2010'.
Paul le Blanc, kunsthistoricus, is gespecialiseerd op het terrein van middeleeuwse muurschilderingen in Nederland. Hij spreekt over `Geloof in beeld. Middeleeuwse muur- en gewelfschilderingen als visuele ondersteuning bij de middeleeuwse geloofsbeleving.' Het thema van de voordracht van George Ketteler is `Gedanken zur kirchlichen Entwicklung im hiesigen Grenzraum unter besonderer Berücksichtigung Suderwicks'.
Burgemeester Berghoef van de gemeente Aalten sluit de avond af. De muzikale intermezzo's worden verzorgd door Vrouwenkoor Musica uit Dinxperlo.

Openstelling vanaf vrijdag 15 oktober 2010
Op vrijdag 15 oktober, zaterdag 16 oktober, zondag 17 oktober, vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober 2010 zijn de volgende religieuze locaties geopend van 13:30 uur tot 17:00 uur:

* Oude St. Helenakerk, Landstraat 22 Aalten
* R.K. Helenakerk, Dijkstraat 11 Aalten

* Aaltense synagoge, Stationsstraat 7 Aalten
* Westerkerk, Hogestraat 52 Aalten

* NPB kerkgebouw, Prinsenstraat 27 Aalten
* Islamitische gebedsruimte, Bodendijk 12 Aalten
* St. Joriskerk, Markt 3 Bredevoort

* Georgiuskerk, Koppelstraat 16 Bredevoort
* Dorpskerk, Markt 4 Dinxperlo

* Kerkje De Rietstap, Meniststraat 14 Dinxperlo
* R.K. Goede Herderkerk, Allee 58a Dinxperlo
* St. Michaelskirche, Hellweg 13 Suderwick
* Evangelisch Reformierte Kirche, Johannes-Meis-Straße 4 Suderwick

Tevens geopend op die dagen en tijdstippen zijn: De Aaltense Musea, Markt 14 Aalten
Het Grenslandmuseum, Markt 1b Dinxperlo

De expositie in de bibliotheek aan de Hogestraat 10 in Aalten en de Terborgseweg 3 in Dinxperlo is tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek te bezoeken.

Voor de musea en de Aaltense synagoge wordt de reguliere entree geheven. De overige locaties zijn kosteloos te bezoeken. In de Islamitische gebedsruimte vindt er op de opengestelde dagen van 13.30 tot 14.00 uur en van 16.10 tot 16.25 uur een gebedsdienst plaats en is de gebedsruimte niet toegankelijk voor bezoekers. De exposities in de bibliotheek zijn te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van de bibliotheek (www.achterhoeksepoort.nl).

synagoge aalten bij art LHH 2010

Afsluiting Langs heilige huisjes op zondag 24 oktober 2010. De afsluiting van het project vindt plaats op zondagmiddag 24 oktober 2010 vanaf 14.15 uur in de RK Helenakerk Dijkstraat 11 te Aalten. Op deze middag vertelt Gerke Hoekstra over de heiligen waarnaar de kerken in de Achterhoek zijn vernoemd. Het jongerenkoor Jabbaj (Aalten-Bredevoort) zorgt voor de muzikale omlijsting. Deze middag is gratis toegankelijk voor iedereen.

Bij de VVV kantoren in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo kunt u de brochure met het uitgebreide programma gratis afhalen. Het programma vindt u ook op www.vvvaalten.nl.
Voor telefonische informatie en reservering voor de T-Fordritten kunt u bellen met de VVV Aalten, Bredevoort en buurtschappen op 0543-473052 en naar de VVV Dinxperlo, tel. 0315-642050.