Gemeente Heemskerk


vrijdag, 08 oktober 2010

Beverwijk en Heemskerk organiseren Wegwijs op het gemeentehuis

Op donderdag 14 oktober 2010 voert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in samenwerking met de gemeenten Beverwijk en Heemskerk het project 'Wegwijs op het gemeentehuis' uit. Aan dit project doen ongeveer 150 vmbo-leerlingen van het Kennemercollege mee. Zij gaan zich een dag lang op Stadskantoor van de gemeente Beverwijk en het raadhuis van de gemeente Heemskerk bezighouden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken. De leerlingen doen dit aan de hand van het thema Sociale Veiligheid. Beide gemeenten hebben hiervoor een bedrag van 1500 euro beschikbaar gesteld.

Doel en werkwijze
Het doel van het project 'Wegwijs op het gemeentehuis' is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om 1500 euro te besteden goed kunnen onderbouwen.
's Middags adviseren de leerlingen in een jeugdgemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen wordt samen met de jongeren door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid. De werkdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur. De
jeugdgemeenteraadsvergadering wordt 's middags vanaf 16.00 uur voorgezeten door de burgemeesters van beide gemeenten. Belangstellenden zijn 's middags van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.

Wat is het IPP?
Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie die zich ten doel stelt politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. Naast veel andere projecten wordt voor jongeren 'Wegwijs op het gemeentehuis' georganiseerd. U kent het IPP ook van de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer.

---