Raad van State


donderdag 14 oktober 2010
10.45 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Breda om op te treden tegen het gebruik van een terrein aan de Overveldstraat in Prinsenbeek voor jeu de boules, donkeygolf en handboogschieten. Het terrein is in handen van een familie die jaren geleden een agrarisch bedrijf heeft beëindigd en sindsdien allerlei recreatieactiviteiten onderneemt. Een buurman ondervindt naar eigen zeggen overlast van deze activiteiten en in het bijzonder van de exploitatie van de jeu de boulesbanen binnen en buiten, donkeygolf en handboogschieten. Volgens de buurman zijn deze activiteiten in strijd met het bestemmingsplan en moet het gemeentebestuur hiertegen optreden. Het gemeentebestuur is van mening dat het bestemmingsplan donkeygolf en handboogschieten wel toestaan. Dat geldt niet voor de jeu de boulesbanen, maar die situatie wordt binnenkort gelegaliseerd, aldus het gemeentebestuur. Tegen een aantal andere activiteiten, zoals het voetballen op het terrein, heeft het gemeentebestuur wel maatregelen genomen. De rechtbank in Breda heeft in februari 2010 een eerder beroep van de buurman op dit punt ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt hij nu in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201002822/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam van een exploitatievergunning voor Harry's American Bar aan de Spuistraat in de hoofdstad. De zitting gaat ook over de intrekking door het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam Centrum van de drank- en horecawetvergunning voor de bar. Reden voor de besluiten van de burgemeester en het dagelijks bestuur is, zoals het wordt genoemd: slecht levensgedrag van de eigenaar. Slecht levensgedrag is in de Algemene Plaatselijke Verordening als weigeringsgrond voor een exploitatievergunning opgenomen. Volgens de burgemeester is het levensgedrag van de eigenaar van dien aard dat het woon- en leefklimaat in de omgeving van het café, de openbare orde en de veiligheid nadelig wordt beïnvloed door de aanwezigheid van Harry's American Bar. De burgemeester heeft zich hierbij ook op gegevens uit het Justitiële Documentatieregister en politiemutaties (Xpol) gebaseerd. De politierechter heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij in 2005 geschoten heeft op een portier van een discotheek, door wie hij uit de discotheek was gezet. De rechtbank in Amsterdam heeft in september jl. een eerder beroep van de eigenaar tegen de weigering van de exploitatievergunning en de intrekking van de drank- en horecawetvergunning ongegrond verklaard. De man komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van dit beroep, verzoekt hij de Raad van State de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 201009473/2)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft verleend aan Achmea voor een Health Center/sportaccommodatie aan de Egelantierstraat. Fitplan Leeuwarden, een fitnesscentrum dat in de buurt ligt, is het niet eens met deze bouwvergunning en de vrijstelling die het gemeentebestuur hiervoor heeft verleend. Fitplan vindt dat het gemeentebestuur geen rekening heeft gehouden met zijn belangen. Volgens Fitplan heeft het gemeentebestuur niet onderbouwd dat het om een sportvoorziening gaat in de vorm van een lokaal project. Fitplan is het niet eens met de stelling dat een fitnesscentrum juist klanten zal trekken die in de buurt wonen en werken. Grotere fitnesscentra hebben een verzorgingsgebied van 15 kilometer, aldus Fitplan. Als het centrum geen lokaal, maar een regionaal karakter heeft, mag er volgens Fitplan geen vrijstelling worden verleend. De rechtbank in Leeuwarden heeft in februari 2010 een eerder beroep van Fitplan ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt Fitplan in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003385/1)

14.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Leudal om de bouwvergunning in te trekken voor de bouw van een vestiging van een discountsupermarkt aan de Kerkveldweg in Roggel. In 2004 had het gemeentebestuur aan Lidl de bouwvergunning verleend. Lidl heeft in 2009 het gemeentebestuur echter verzocht de bouwvergunning weer in te trekken. De eigenaar van het pand waar Lidl zich wilde vestigen, is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur om de vergunning in te trekken. Hij meent hierbij een direct belang te hebben, gelet op de koop- en verkoopovereenkomst tussen hem en Lidl. Het verkrijgen van een onherroepelijke bouwvergunning is daarin contractueel vastgelegd. Hij vindt de intrekking ook voorbarig, omdat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nog uitspraak moet doen in een juridische procedure over de bouwvergunning. De rechtbank in Roermond heeft in februari 2010 een eerder beroep van de eigenaar niet-ontvankelijk verklaard. Naar het oordeel van de rechtbank heeft de man geen rechtstreeks belang bij het besluit van het gemeentebestuur, maar slechts een afgeleid belang doordat hij een privaatrechtelijke overeenkomst met Lidl is aangegaan. Omdat de rechtbank hem niet als belanghebbende beschouwd, is de rechtbank niet inhoudelijk op zijn bezwaren ingegaan. De man is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003259/1)