Nieuwe financieringsvorm om creativiteit écht ruimte te geven

14/10/2010 08:00

Jile

jile.eu is een internetplatform voor het financieren van projecten.

Willen we echte innovaties en creativiteit stimuleren in Vlaanderen dan moeten we de passies van onze mensen vandaag een platform geven. Dat zijn de ondernemers van morgen.

Iedereen met een idee kan zijn project op de site van Jile voorstellen en aangeven hoeveel geld hij hiervoor nodig denkt te hebben. De projecten gaan meestal in een grootorde van 5.000-10.000-15.000 euro. Wie het project genegen is, kan een steentje bijdragen tot het aangegeven bedrag is behaald. Lukt het niet om het beoogde bedrag op te halen dan wordt het bedrag teruggestort. Lukt het wel dan ontvangen de supporters in ruil voor hun bijdrage een beloning. Hoe origineler de beloning hoe aantrekkelijker voor de supporters om in te tekenen op het project. Dit kan gaan van een eervolle vermelding op een CD hoes van je jeugdband, een energiebesparingstip op een T shirt, de naam van een supporter als serienaam van je nieuwe reeks ecologisch geproduceerde fietsen , een betaversie van een nieuwe softwaretool om waterverbruik te optimaliseren bij bedrijven, een exclusieve demo/cursus/optreden bij de supporter thuis of op het bedrijf, uit je nieuwe lingeriemerk een eerste lingeriesetje voor de vriendin van een supporter, een starterskit met de ingrediënten en het recept van de koekjes van je grootmoeder ter promotie van je nieuwe kookboek,- het is aan de initiatiefnemer om zijn beloningen en de bijhorende bijdragen te bepalen. Hoe zotter en origineler de beloningen, hoe beter.

Zo ontwikkelt het project een uitgebreide fanclub die erbij was van het eerste uur. Of wordt het initiatief gespot door andere geïnteresseerden als business angels, overheden, media? Ondernemende geesten zijn niet langer afhankelijk van de hoge eisen van de bank of de beschikbaarheid van durfkapitaal of subsidies. Met Jile krijgt de initiatiefnemer toegang tot een nieuwe geldbron: honderden, zoniet duizenden surfers die bereid zijn een interessant idee te ondersteunen en in ruil hiervoor reeds een primeur van de innovatieve dienst of product terug krijgen. Bovendien krijgt de initiatiefnemer meteen toegang tot veel meer en wellicht veel eerlijkere feedback en het wordt al vlug duidelijk wat 'de markt' ervan denkt.

Persinfo: Veerle Sentobin - 0478929311 - veerle@jile.eu

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel