Ministerie van Defensie

Luchtmacht vuurt Patriot-raketten af

13 oktober 2010, 15.22 uur

Eenheden van de Groep Geleide Wapens (GGW) van de Koninklijke Luchtmacht hebben gisteren met succes een doelvliegtuig onderschept. Dit gebeurde tijdens de live firing NAVO-oefening Tactical Firing Evaluation op het Griekse eiland Kreta.

De eenheden bestaande uit een commando- en logistiek-element en 2 Patriot-batterijen, kregen tijdens de oefenscenario's te maken met diverse doelvliegtuigen.

NAVO-certificering

De oefening werd gehouden om te voldoen aan de NAVO-certificering. Hiervoor bekijkt een internationaal evaluatieteam of de juiste procedures worden gevolgd. Het team bestaat uit vertegenwoordigers van Griekenland, Duitsland en Nederland.

Ballistische raketten

Het systeem biedt bescherming tegen vijandelijke ballistische raketten, vliegtuigen en helikopters. Foto: ministerie van Defensie

De Groep Geleide Wapens heeft een (inter)nationale luchtverdedigingstaak. Met het Patriot-luchtverdedigingssysteem kan zij overal ter wereld worden ingezet. Het systeem biedt bescherming tegen vijandelijke ballistische raketten, vliegtuigen en helikopters.

Golfoorlog

Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn onder meer ingezet tijdens de golfoorlogen in 1991 en 2003. De taak van de Groep Geleide Wapens was het beschermen van de Turkse steden, Diyarbakir en Batman en de Israëlische stad Jeruzalem.