Ingezonden persbericht


www.noordzuidlijn.nl

Persbericht
Datum 14 oktober 2010
Ons Kenmerk

Delfts Blauw aan het Damrak op geluidshal Noord/Zuidlijn


. Reusachtige kunstwerken in samenwerking met naaste omgeving

De grote hal van de Noord/Zuidlijn aan het Damrak is opgesierd met een gigantisch Delfts Blauw kunstdoek, gemaakt door kunstenaar Hugo Kaagman. Ook aan de waterkant komt een kunstwerk van kunstenares Ilonka Ruiter, tevens bewoonster van de Warmoesstraat. De aankleding van de hal, die is neergezet om het geluid van het boorproces te dempen, is tot stand gekomen op verzoek van en in nauw overleg met de ondernemers en bewoners in de naaste omgeving.

Hugo Kaagman, die het kunstwerk aan de kant van het Damrak heeft gemaakt, was oorspronkelijk streetartist. Kaagman: "Toen ik deze opdracht kreeg heb ik als voorwaarde gesteld dat ik geen propaganda voor de metro wilde maken. Maar ik wilde wel mijn respect voor het vakmanschap van de boorders, die onder unieke omstandigheden hun werk doen, naar voren laten komen.. De teksten zijn vrije associaties, maar als je goed kijkt deels ook kritisch."

Het werk aan de waterkant is een foto van de hand van Ilonka Ruiter en werd gekozen door de bewoners die er op uit kijken. De foto toont twee vrouwen die in het water staan en - in ouderwets badpak maar met digitale camera een foto maken. Voor de passant is het herkenbaar, maar roept het bij langer kijken ook vragen op. Ruiter: "Ik denk dat het aangenaam is dat een werk waar mensen dagelijks op kijken, ruimte biedt."

Geluiddempende hal
De hal waar de kunstwerken op zijn bevestigd, is begin van dit jaar neergezet door de Dienst Noord/Zuidlijn om geluidshinder voor de omgeving zoveel mogelijk te dempen. Onder de hal zit de startschacht, die door de tunnelboorders wordt gebruikt om Noortje te voorzien van tunneldelen en ander materiaal. Het boorproces gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht