Ingezonden persbericht


EEN SLIMME MEID REGELT HAAR FINANCIËN OP TIJD

Meer dan de helft van de vrouwen in Nederland bevindt zich in een financieel kwetsbare positie. Drie miljoen vrouwen zijn niet in staat om in hun eigen onderhoud te voorzien. Zij lopen daardoor, vaak zonder het zelf te weten, grote financiële risico's. E-Quality, hét kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit deed in opdracht van Delta Lloyd Groep Foundation onderzoek naar deze groep financieel kwetsbare vrouwen.

Het probleem raakt alle vrouwen uit de bevolking, zo blijkt uit het onderzoek. Onder de groep financieel kwetsbare vrouwen bevinden zich niet alleen vrouwen in de bijstand of met een uitkering, maar ook vrouwen met een betaalde baan. Ook hebben zij verschillende etnische achtergronden, leeftijden en opleidingsniveaus. De groep financieel kwetsbare vrouwen is onder te verdelen in drie groepen:
· Vrouwen met betaald werk. Bijna een derde van deze groep (een miljoen vrouwen) heeft een betaalde baan, maar is economisch niet zelfstandig. Hun inkomen ligt onder het bijstandsniveau van 900 euro per maand dat geldt voor alleenstaanden. Dat komt omdat zij vaak in (kleine) deeltijdbanen werken en het gemiddelde uurloon lager ligt dan dat van mannen. Vooral vanaf het dertigste jaar stijgt het aantal vrouwen met een deeltijdbaan. Bijna een derde van de vrouwen past haar werktijden aan of stopt helemaal na de geboorte van een kind.
· Vrouwen zonder inkomen. Deze groep van bijna achthonderdduizend vrouwen heeft geen werk of een uitkering . Zij zijn afhankelijk van hun partner, ouders of andere familieleden. Het merendeel van hen is gehuwd. Deze groep bestaat vooral uit 55-plussers, maar ook uit twintigers zonder opleiding , werk of een uitkering.


· Vrouwen met een uitkering. Meer dan een miljoen vrouwen zijn voor hun inkomen afhankelijk van een uitkering. De meesten ontvangen een arbeidsongeschiktheiduitkering, een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een weduwepensioen.

Risico's

Door hun kwetsbare inkomenspositie lopen deze vrouwen meer financiële risico's. Zij zijn minder goed in staat financiële tegenslagen op te vangen. Maar zij kunnen ook in de problemen komen bij een scheiding , werkloosheid, ziekte of het overlijden van hun partner. Zo gaat een vrouw er gemiddeld 23 procent op achteruit bij een echtscheiding.

Financiële kennis

Uit onderzoek blijkt ook dat veel vrouwen zich vaak nauwelijks bewust zijn van die financiële risico's. Vooral niet-economisch zelfstandige vrouwen beschikken over minder financiële kennis en vaardigheden. In de meeste gevallen (68 procent) hebben zij wel een goed overzicht over de huishoudelijke uitgaven. Maar van financiële producten zoals belastingen, pensioenen, verzekeringen en spaarrekeningen weten zij weinig af. Door dat gebrek aan kennis overzien zij onvoldoende de financiële consequenties van bepaalde levenskeuzes. Zo beseffen nog te weinig vrouwen dat als zij minder uren gaan werken na bijvoorbeeld de geboorte van een kind zij daarmee ook een kleiner pensioen opbouwen.

Ondersteuning

Het vergroten van economische (financiële) zelfstandigheid van vrouwen is een van de speerpunten van het huidig emancipatiebeleid. Dit onderzoek toont aan hoe groot de verschillen binnen de groep financieel kwetsbare vrouwen is. Een van de conclusies luidt daarom dat er verschillende vormen van ondersteuning nodig zijn om de zelfredzaamheid van deze vrouwen te vergroten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: