Regie der Gebouwen : Justitiepaleis te Brussel produceert minder CO2

14/10/2010 10:21

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

In het kader van duurzaam en rationeel energiegebruik, installeerde de Regie der Gebouwen in samenwerking met de N.V. Fedesco een warmtekrachtkoppeling in het Justitiepaleis te Brussel. Deze zal de jaarlijkse uitstoot van CO2 met zo'n 300 ton doen verminderen. De installatie kadert in de wil van de Federale staat om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen dankzij een rationeler energieverbruik in de federale overeheidsgebouwen.

Gelet op de omvang van het gebouw, wordt in het Justitiepaleis veel energie verbruikt. De energiefactuur in 2009 bedroeg op jaarbasis 346.000 ¤ voor aardgas en 368.000 ¤ voor elektriciteit. Dit kwam overeen met een verbruik van 7,9 GWh (7.900.000 kWh) aan aardgas en 2,9 GWh (2.9000.000 kWh) aan elektriciteit. Om deze factuur op ingrijpende wijze te verminderen, werd een warmtekrachtkoppeling geplaatst. Hierdoor wordt de productie van warmte gekoppeld aan de productie van elektriciteit, het is een soort mini-elektriciteitscentrale waarbij warmte die anders verloren zou gaan, wordt gerecupereerd en hergebruikt via de verwarmingsinstallatie. Hierdoor vermindert het energieverbruik.

De engineeringdiensten van de Regie der Gebouwen maakten de haalbaarheids- en opmetingsstudies op. Zo werd nagegaan hoe de warmtekrachtkoppeling het beste in de bestaande thermische en elektrische installaties kon worden geïntegreerd. Tijdens de studiefase werd gebruik gemaakt van 'Congensim', een softwareprogramma dat ontwikkeld werd door het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) en de Waalse overheidsdienst (S.P.W.). Vervolgens werden de bestekken en plannen opgemaakt voor de levering en plaatsing van de installatie. Gelet op de omvang van de installatie werd ook een nieuw technisch lokaal gebouwd in de kelderverdieping.

De n.v. Fedesco financiert de investering op basis van een samenwerkingsovereenkomst met de Regie der Gebouwen in het kader van het derde investeerder systeem voor projecten met betrekking tot rationeel energieverbruik.

De warmtekrachtkoppeling bestaat uit een motor die op aardgas werkt en een alternator; de nominale elektrische capaciteit bedraagt 450 kW; de gerecupereerde thermische kracht die terug geïnjecteerd wordt in het verwarmingssysteem bedraagt 611 kW. Op basis van de simulaties zou de warmtekrachtkoppeling zo'n 4200 uur per jaar werken. Daarmee zou een groot deel (43 %) van de jaarlijkse vraag naar verwarming en elektriciteit in het gerechtsgebouw worden voldaan. De geraamde elektrische productie (1,8 GWh) stemt overeen met het verbruik van zo'n 600 huishoudens in Brussel.

De n.v. Nizet leverde en plaatste de installatie en is verantwoordelijk voor de bediening en het onderhoud ervan tijdens de garantieperiode van twee jaar. Na afloop van het tweede jaar wordt de FOD Justitie verantwoordelijk voor de bediening en het onderhoud.

De investering (724.716 ¤) zal op minder dan vijf jaar terugverdiend zijn dankzij een drastische vermindering van de energiefactuur en de groene energiecertificaten die worden toegekend in verhouding tot de vermindering van de CO2-uitstoot (1 certificaat wordt toegewezen per deel van 217 kg verminderde CO2 uitstoot). De verwachte besparing voor de FOD Justitie bedraagt circa 130.000 ¤/jaar. Daarenboven komt het project in aanmerking voor een subsidie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest via een energiepremie (20% van de investeringskost voor de installatie van de cogeneratie).

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie

Financier: n.v. Fedesco

Technische studies: Regie der Gebouwen

Leverancier: n.v. Nizet (Druart SA voor hydraulische gedeelte en E. Van Wingen NV voor de cogeneratiemodule)

Investering: 724.716 ¤

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

Greg Malcause

S.A. Fedesco

02 210 04 97

greg.malcause@fedesco.be

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium.

Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden.

Wij beheren 989 gebouwen (ong. 4,8 miljoen m2) die eigendom zijn van de Federale staat en 534 gehuurde gebouwen (circa 2,9 miljoen m2).

Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Fedesco faciliteert en financiert energie-efficiëntieprojecten in federale overheidsgebouwen. Door gericht advies and state-of-the-art diensten en technologieën draagt Fedesco bij tot de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en kostenbesparingen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel