Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 14 oktober 2010

Start ontwikkeling op twee locaties Kop van Isselt

Twee locaties op De Kop van Isselt, het oostelijke deel van bedrijventerrein Isselt tot aan de Industrieweg, worden herontwikkeld. De gemeente Amersfoort gaat, samen met betrokken partijen uit de stad, de planontwikkeling oppakken. Burgemeester en wethouders hebben de gemeenteraad op woensdag 13 oktober over de stand van zaken rond de toekomst van het industriële gebied bij het Stadshart geïnformeerd.

De Kop van Isselt is een bijzonder gebied. Niet alleen heeft het een rijke historie, het is ook strategisch gelegen. Er zijn veel kansen om het gebied te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied, maar de transformatie van het gebied zal niet van de ene op de andere dag plaats kunnen vinden. Het college heeft in 2009 een verkenning laten maken van de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Nu is besloten om de twee locaties op korte termijn te herontwikkelen en niet te wachten op de verdere uitwerking van het totale gebied totdat er financiële dekking is gevonden voor de verplaatsing van de ROVA.

Uit de verkenningen die in 2009 door de gemeente zijn uitgevoerd en in januari 2010 aan de raad zijn gepresenteerd, blijkt onder meer dat er goede kansen zijn om op de Kop van Isselt woningen te bouwen die worden gecombineerd met andere functies. Een mix van wonen, werken en voorzieningen in een stedelijke opzet is haalbaar. In de ontwikkeling van het gebied vormt de ROVA een belangrijke schakel, omdat op het ROVA terrein woningen gebouwd kunnen worden op een mooie plek aan de Eem. De bouw van woningen op deze plek draagt bij aan de ambitie van het college om meer woningen binnenstedelijk te bouwen.

Voor Warner Jenkinson, het fabriekscomplex waar nu onder meer verschillende kunstateliers in gevestigd zijn, is relevant dat het pand cultuurhistorische waarde heeft. Daarom is behoud van het een gedeelte van het complex gewenst. Met Siesta (stichting industrieel erfgoed stad Amersfoort) en een deel van de gebruikers zijn hierover al gesprekken gevoerd. De ontwikkeling van de locatie Smeeing is nog niet mogelijk door milieubeperkingen op het gebied van geluid en externe veiligheid. Er wordt nu gewerkt aan oplossingen om ook deze locatie te ontwikkelen.

Bewoners, bedrijven en andere belanghebbenden worden betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen. De gemeente verwacht in het tweede kwartaal van 2011 met een actuele stand van zaken over het gebied te komen.

Noot voor de redactie,