'Brouwland BierCompetitie' start zoektocht naar beste hobbybier

14/10/2010 11:04

FIELD / URBAN COMMUNICATION

Brouwland gaat nationaal en provinciaal op zoek naar de beste hobbybrouwer

Brouwland, leverancier in bierbrouwbenodigdheden, organiseert samen met GUIDO, het gekende Belgische studentenmarketingplatform naar studenten en pasafgestudeerden, voor de tweede maal de Brouwland BierCompetitie. Vorig jaar beperkte de wedstrijd zich enkel tot Vlaanderen maar gezien het grote succes werd beslist er een nationale wedstrijd van te maken. In deze brouwcompetitie strijden bierliefhebbers uit heel België om de titel "Beste hobbybrouwer van België ". Een andere nieuwigheid is dat er ook per provincie een beste hobbybier verkozen wordt. Het winnende team ziet 500 liter van zijn eigen bier, op kosten van Brouwland, gebotteld en in grote hoeveelheden gebrouwen worden. Santé!

De BrouwlandBierCompetitie is reeds aan zijn tweede editie toe. Vorig jaar ging een jong Antwerps team met de overwinning lopen. Hun brouwsel, genaamd "Mouten Kop", werd uit 40 inzendingen verkozen tot "Beste hobbybier van Vlaanderen". Dit jaar gaat de competitie echter nationaal en wordt ook per provincie een winnaar verkozen. Wie het dus niet schopt tot "Beste hobbybrouwer van België" mag zich misschien wel brouwer van het beste hobbybier van zijn provincie noemen.

Nationale competitie

De concurrentie belooft een stuk groter te worden want dit jaar mogen ook teams uit Brussel en Wallonië zich inschrijven. Deze beslissing kwam er op vraag van de Waalse verdelers van Brouwland die onder hun klanten ook veel gepassioneerde hobbybrouwers tellen.

Voor deze eerste nationale editie mikt Brouwland op een 250-tal deelnemende teams. Elk team bestaat uit 4 tot 8 personen. Uiteraard zijn professionele bierbrouwers uitgesloten en dient elke deelnemer ouder dan 18 te zijn. Allen zullen zij meedingen naar de titel van "Beste hobbybier van België". Je kan je team inschrijven door je kandidatuur en motivatiebrief te mailen naar mijnbier@guido.be en/of marketing@brouwland.com en dit uiterlijk vóór 31 oktober 2010.

Meer informatie over de wedstrijd vind je op www.mijnbier.be.

Brouwen voor beginners

Gezien enkel hobbybrouwers mogen meedingen naar de prijzen en de meeste deelnemers geen of weinig ervaring hebben met het artisanaal brouwen van bier, trakteert Brouwland alle teams eind november op een snelcursus bier brouwen.

Eens alle deelnemers de wetten van het bier brouwen onder de knie hebben kunnen ze starten met de creatie van hun eigen gerstenat. Ze hebben tot 14 februari de tijd om hun bierrecept op punt te stellen en hun brouwsels te bottelen en af te leveren bij een lokale Brouwland-verdeler. Brouwland verzamelt alle bieren en het hergistings- en rijpingsproces vindt verder plaats bij Brouwland.

Provinciale halve finale

Eind februari vindt een eerste proeving en selectie plaats. Dan worden de brouwsels van de deelnemende teams uit hun respectievelijke provincie geproefd en gekeurd door een jury van gediplomeerde bierkenners. Hiervoor werkt Brouwland samen met het opleidingscentrum Syntra die in haar ruime aanbod aan cursussen ook een opleiding tot zytholoog telt. De zytholoog is, naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, een gecertificeerd bierkenner en professionele bierproever. Zij zullen per provincie de drie beste bieren selecteren. Deze stoten door naar de finale en maken allen kans op de titel beste hobbybrouwer van hun provincie maar misschien ook wel van heel België.

Nationale finale

Eind maart vindt de finale plaats. Een speciale jury, bestaande uit professionele bierbrouwers en fervente bierdrinkers en -kenners, zal het bier van alle finalisten blind proeven en keuren. De jury bestond vorig jaar uit o.a. Jean-Marie Rock en Hugues Dubuisson, de hoofdbrouwers van respectievelijk Orval, bekend voor zijn goudblond en gelijknamig biertje, en Dubuisson, vooral bekend van het Bush bier.

Het winnend team mag zich niet enkel brouwer van het beste hobbybier van België noemen maar ziet ook 500 liter van zijn eigen recept gebotteld en gebrouwen worden door een professionele brouwerij.

Initiatiefnemer Brouwland

Brouwland is Europa's meest gespecialiseerde leverancier voor wijnmakers, likeurbereiders en bierbrouwers. Het bedrijf biedt grondstoffen, toestellen en alle mogelijke accessoires aan voor het artisanaal bereiden van bieren, wijnen, fruitsappen, likeuren en kaas en levert zowel aan professionals (o.a. kleine brouwerijen) als hobbyisten. Meer informatie vind je terug op www.brouwland.com.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel