Persbericht

Slecht slapen levert serieuze kostenpost op voor bedrijfsleven

Amsterdam, 14 oktober 2010 - Slecht slapen is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat jaarlijks miljarden euro's kost, maar de oorzaken zijn nog steeds niet achterhaald. Slaaponderzoeker Eus van Someren wil met het Nederlands Slaapregister hierin een nieuwe stap zetten. Van Someren spreekt zondag in het kader van de Oktober Kennismaand over slapeloosheid in Hotel Okura Amsterdam.

Zo'n 10% van de wereldbevolking bestaat uit slechte slapers. Dit kost de samenleving naar schatting zo'n duizend euro per persoon per jaar aan medicijnen, ziekmeldingen en verlaagde productiviteit op de werkvloer. Alleen in Nederland betekent dat al een kostpost van 1,6 miljard euro. Wat zijn de oorzaken? Eus van Someren, hoofd van de Slaaponderzoeksgroep aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), doet wetenschappelijk onderzoek naar slaap en slapeloosheid. Hij probeert antwoorden op deze vragen te vinden en hoopt met een landelijk slaapregister, dat uiteindelijk mondiaal moet worden, de slapeloosheid op te lossen.

Slaapregister
"Mensen verschillen sterk in hoe gevoelig hun slaap is voor verstoringen. Waarom is een mysterie. Om daar achter te komen zetten we het Nederlands Slaapregister op, een databank die gegevens over slapeloosheid van een brede doorsnee van de maatschappij bevat", aldus van Someren, die eerder dit jaar een pilot startte met 1500 deelnemers. Dit bleek voldoende basis om nu het onderzoek groter aan te pakken en het register uit te breiden naar tien- tot twintigduizend mensen. Deze zullen op regelmatige basis via het internet vragen over hun slaapgedrag beantwoorden. Van Someren hoopt hiermee de eerste onderzoeker ter wereld te worden die beschikt over profielen van goede en slechte slapers. Met behulp van die profielen kunnen ziekenhuizen en onderzoeksgroepen bij probleemslapers gerichte hersenscans maken. Zijn hoop is dat met al deze gegevens aan slapeloosheid een definitief einde gemaakt kan worden.

Van Someren werkt samen met meer dan tachtig ziekenhuizen en onderzoekers in Europa. Met hen zette hij het Insomnia Network (Slapeloosheids Netwerk) op. Uiteindelijk moet het register zich uitbreiden met profielen van slapers in heel Europa, maar ook vanuit Azië en de Verenigde Staten toonden onderzoekers al interesse. "Met zo'n grote groep mensen kunnen we nog meer te weten komen over de slechte slapers", zegt Van Someren.

Oktober Kennismaand in het Okura Hotel
Om het Nederlands Slaapregister kracht bij te zetten, houdt Van Someren aanstaande zondag 17 oktober een lezing over een specifiek aspect van slapeloosheid: de jetlag. Jetlag is de interne klok die niet meer in balans is met de klok in de buitenwereld. Er zijn volgens Van Someren diverse trucs waarmee je een jetlag eerder de baas kunt worden. Hij houdt daarover een lezing in Hotel Okura Amsterdam dat een jetlagprogramma inzet om haar gasten zo snel mogelijk in het Nederlandse dagritme te krijgen. De lezing vindt plaats in het kader van Oktober Kennismaand, het grootste landelijke festival over wetenschap en technologie. Het doel van de maand is om een breed publiek te laten zien hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn. Kijk voor meer informatie op www.oktoberkennismaand.nl.


- Einde persbericht -

Noot voor redacties


Noot voor de redactie (