Kunstenaars plaatsen bezoekers in quarantaine in Rotterdamse haven


Avontuurlijke bezoeker die het aandurft zich `in quarantaine' te laten opnemen komt terecht in interactief gebouw

ROTTERDAM, 20101015 -- In de ziekenbarak van de voormalige Quarantaine Inrichting in Rotterdam hebben theater/filmmaker Angelika Oei en ontwerper R.A.Verouden een interactieve installatie gemaakt die alleen individueel bezocht kan worden. Eenmaal afgezonderd raakt de bezoeker verstrikt in de wereld van Typhoid Mary. Zij verbleef aan het begin van de vorige eeuw een groot deel van haar leven in quarantaine op North Brother Island bij New York.

Een digitaal systeem, dat onzichtbaar in het gebouw is aangebracht, vertaalt het gedrag van de bezoeker naar een scenario voor het verblijf, dat voor iedereen anders zal zijn.

De verhaallijnen zijn gebaseerd op het leven van Mary Mallon, alias Typhoid Mary (1869 - 1938). Zij was werkzaam als privékok in New York en verspreidde tyfusbacillen onder de families van de nieuwe rijken, voor wie zij kookte. Omdat zij weigerde te stoppen met koken heeft men haar uiteindelijk voor de rest van haar leven in quarantaine geplaatst. Zij overleed na 23 jaar eenzaamheid.

De ervaring van de bezoeker krijgt gestalte door de speciaal ontworpen ruimtes en objecten en door middel van videobeeld, licht, tekst, geluid en muziek. Uniek is de mengvorm van voorstelling, tentoonstelling en interactie.

De Quarantaine Inrichting in Rotterdam is een bijzonder Rijksmonument, gelegen in een parkachtige omgeving op een schiereiland in het havenbied.

Tot en met 31 oktober 2010.

Reververen voor een bezoek van een uur kan via www.nidda.nl.