Ingezonden persbericht



14 oktober 2010: European Parliament of Enterprises

751 ondernemers nemen Europees Parlement over

In navolging van de succesvolle eerste editie in 2008, vindt op 14 oktober het tweede European Parliament of Enterprises (EPE) in Brussel plaats. Dit unieke evenement brengt 751 ondernemers uit 27 EU landen samen in de plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. Daar zullen zij debatteren en stemmen over een aantal voor het bedrijfsleven belangrijke kwesties, precies zoals de echte leden van het Europese Parlement dat doen. Nederland heeft 26 ondernemerszetels in het EPE.

Frans van Steenis, directeur Kamer van Koophandel Nederland: 'Europa lijkt langzaam uit de crisis te komen. Tijdens het EPE kunnen ondernemers zelf aan de Europese beleidsmakers laten weten met welke problemen zij geconfronteerd worden en welke oplossingen ze van hen verwachten. De gezamenlijke stem van 751 Europese ondernemers kan bijdragen aan het herstelproces om een klimaat te creëren waarin ondernemerschap weer structureel floreert.'

Het EPE moet bijdragen aan een beter onderling begrip tussen Europese beleidsmakers en bedrijfsleven om zo een ondernemersvriendelijker Europa te bevorderen. De onderwerpen waarover gedebatteerd en gestemd wordt zijn: Sessie 1 - Omstandigheden: o.a. economische crisis, EU MKB-beleid en de digitale agenda Sessie 2 - Middelen: o.a. financiering, onderwijs, arbeidsmarkt, energie en milieu Sessie 3 - Markten: o.a. internationaal zakendoen binnen en buiten de EU, markttoegang

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement zullen tijdens de sessies aanwezig zijn om een reactie te geven op de ondernemerstem.

De volgende vertegenwoordigers van de Europese instellingen hebben inmiddels hun deelname toegezegd: Herman van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad, Europarlementariër Wolf Klinz, Voorzitter van de speciale Commissie voor de economische crisis, Europarlementariër Herbert Reul, Voorzitter van de Commissie voor Industrie, Onderzoek en Energie, Europarlementariër Malcolm Harbour, Voorzitter van de Commissie Interne markt en consumentenzaken en Antonio Tajani, Vice Voorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor Ondernemen en Industrie en Karel de Gucht, Eurocommissaris voor Internationale handel.

Het EPE wordt mede georganiseerd onder auspiciën van de Europese Commissie, het Belgische voorzitterschap en het Europees Sociaal en Economisch Comité. Eurochambres organiseert het evenement in samenwerking met haar netwerk van 45 Europese Kamers van Koophandel, waaronder Kamer van Koophandel Nederland.

Het volledige programma van het EPE kunt u downloaden via www.eurochambres.eu/content/default.asp?PageID=1&DocID=2565
---