Joods Film Festival 2010: Family in Focus


Opening met Nederlandse première van 'Haar naam was Sarah'

AMSTERDAM, 20100923 -- De negende editie van het Joods Film Festival, met als titel Family in Focus, opent 14 oktober met de Nederlandse première van de aangrijpende verfilming van de bestseller Haar naam was Sarah van schrijfster Tatiana de Rosnay. De auteur is hierbij aanwezig. Van 14 t/m 17 oktober 2010 zijn films van joodse filmmakers en/of films met een joods onderwerp te zien in Pathé Tuschinski. Het festival wordt geopend door Jac. Goderie.

Het Joods Film Festival biedt een unieke kans om films te zien die veelal niet eerder in Nederland zijn vertoond en die een kleurrijk beeld geven van het joodse familieleven in al zijn aspecten.

Haar naam was Sarah vertelt het verhaal van de tienjarige Sarah die in de nacht van 16 juli 1942 samen met haar ouders opgepakt en naar de Velodrome d'Hiver in Parijs gebracht wordt. De plek waar duizenden joden worden verzameld voor deportatie. Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond, een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht een artikel te schrijven over deze razzia. Ze gaat op zoek in archieven en ontdekt het dossier van Sarah.

Een greep uit de andere films die vertoond worden:
In '9 Years Later' wordt een vrouw (geboren uit een joodse moeder en islamitische vader) gevolgd in haar volhardende strijd om haar zoon bij haar thuis te laten opgroeien. Het mooie en verrassende 'Everything Is Illuminated', naar het boek van Jonathan Safran Foer, toont de zoektocht van een kleinzoon naar zijn voorouders. En 'La vie devant soi', de ontroerende film waarin de onvergetelijke actrice Simone Signoret de hoofdrol speelt, laat zien waar het gemis van familie toe kan leiden.

Voor het eerst wordt het festival dit jaar gehouden in het meest feestelijke theater van het land: Pathé Tuschinski in Amsterdam. Deze even luisterrijke als memorabele jugendstilbioscoop werd gebouwd in opdracht van de Pools-Nederlands joodse Abraham Icek Tuschinski en opende zijn deuren in 1921. In de Tweede Wereldoorlog kwam de bioscoop in handen van de nazi's en kreeg de niet-joodse naam Tivoli. Tuschinski werd in 1942 via doorgangskamp Westerbork naar Polen gedeporteerd en in Auschwitz vermoord. Het Joods Film Festival hier te mogen houden, is alsnog een eerbiedig saluut.

Meer informatie over het programma: www.joodsfilmfestival.nl
Kaartverkoop: www.pathe.nl/jff of www.joodsfilmfestival.nl

Joods Historisch Museum





Ingezonden persbericht