Armoedebestrijding door ondernemende boeren


ARNHEM, 20101014 -- Vorige week vond de presentatie van de tweede fase van "Farmers Fighting Poverty" plaats. Dit gebeurde middels een dialoog tussen boerenleiders uit ontwikkelingslanden en voorzitters van landbouworganisaties uit Europa en Canada, waaronder Albert Jan Maat vanuit LTO Nederland.

"Farmers Fighting Poverty" is een initiatief van elf landbouworganisaties uit de Europese Unie en Canada verenigd in AgriCord. Het programma richt zich op ondernemende boeren in ontwikkelingslanden waarbij de uitwisseling van boer(in) tot boer(in), van coöperatie tot coöperatie en van organisatie tot organisatie centraal staat.

Albert Jan Maat noemde het eerste programma een succes. LTO Nederland is één van de oprichters en drijvende krachten achter Agriterra. Het oorspronkelijke idee van LTO Nederland was de expertise die Nederland heeft opgedaan in meer dan 100 jaar van coöperatievorming en sociale organisaties in de agrarische sector ten goede te laten komen aan collega-boeren in ontwikkelingslanden. Deze uitwisseling en samenwerking tussen boeren en landbouworganisaties van hier en daar noemt Maat één van de sterkste punten van "Farmers Fighting Poverty".

De dialoog leverde ook suggesties voor de toekomst op, zoals de uitspraak van ROPPA-leider Mamadou Cissokho uit Senegal dat "een financieel mechanisme goed is, maar de relatie tussen boerenorganisaties in noord en zuid zich niet mag beperken tot geld, maar aan boerenorganisaties in ontwikkelingslanden de ruimte moet laten om mee te debatteren over de toekomst van de landbouw". Ester Petunia, directeur van de Asian Farmers' Association uit de Filipijnen, onderstreepte dat lange termijn hulp voor de landbouw noodzaak is, een succesverhaal heeft minimaal tien jaar nodig om te groeien. Vardan Hambardzumyan, voorzitter van de landbouwfederatie in Armenië stelt dat armoedebestrijding begint bij investering in en ondersteuning van economische activiteiten van boeren opdat zij een waardig inkomen verdienen en dat kunnen investeren in hun land.

Deze laatste suggestie is tevens één van de speerpunten van het vervolgprogramma. De focus van "Farmers Fighting Poverty" ligt met ingang van 2011 op ondersteuning van boerenorganisaties die ondernemerschap onder hun leden stimuleren en op het opzetten van boergenoteerde bedrijven. Ook lokale dienstverlening blijft een kernpunt daar waar het gaat om projecten die resulteren in duidelijke economische voordelen voor de leden.

Agriterra





Ingezonden persbericht