Ingezonden persbericht


Utrecht, 19 september 2010

Oerhollands

Het boek met de warmste herinneringen

Oerhollands
Auteur: Marjolein van Rotterdam
Gebonden, 144 pagina's
Prijs: ¤ 19,95
ISBN 978 90 215 4848 7

Verschijningsdatum:
14 oktober

Nostalgie ten top!

Lekker even aan de keukentafel zitten met een kopje koffie van Douwe Egberts en een Verkade-koekje, terwijl de kinderen slootjespringen en kikkervisjes vangen: Hollandser kan bijna niet! Voor wie nog even terug wil naar voorbije tijden zijn alle gebruiken, merken en producten die Nederland door de tijd heen zo Hollands hebben gemaakt, samengebracht in een prachtig nostalgisch boek: Oerhollands.

Een tafereel uit de jaren zestig: als vader 's ochtends met Brylcreem in zijn haren naar beneden kwam om te ontbijten voor hij in zijn DAF naar het werk ging, stond moeder in haar gewatteerde ochtendjas melk uit plastic wegwerpzakken in een kan te gieten en brood met gestampte muisjes klaar te maken voor de kinderen. Vraag het een veertiger en hij zal de scène moeiteloos aanvullen met 'Mensch erger je niet', zwart-wittelevisie en Sunlight-zeep.

Ieder decennium in Nederland heeft zijn eigen voorwerpen, spelletjes, kleding, vervoermiddelen, gebruiken en hoogtepunten, die met elkaar de Hollandse geschiedenis hebben gevormd. Haringhappen, Haagse hopjes, emaillen pannen, de fanfare... met elkaar geven ze Nederland een heel eigen gezicht. Oerhollands brengt het dagelijks leven van toen weer even terug naar nu. De prachtige foto's zorgen voor een extra nostalgisch tintje!

Over de auteur
Marjolein van Rotterdam is erin geslaagd om ons alledaagse verleden op een treffende en bijzonder leuke wijze vast te leggen. Zij is historicus en werkzaam als journaliste. Eerder publiceerde ze diverse boeken, waaronder Via Gladiola, De 70's, De 80's en Huiselijkheid.

Oerhollands is een feest van herkenning, een herinnering voor lezers die al wat jaartjes meegaan en een unieke terugblik in de tijd voor jongeren.

Voor informatie en recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met Kosmos Uitgevers;