Ingezonden persbericht


Amsterdam, 4 oktober 2010

Uitgeverij Carrera en Nationaal Projectbureau Hollandse Waterlinie nodigen u uit voor de presentatie van

Onheilstij: de laatste jaren van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Leendert van der Valk

Datum: 14 oktober 2010
Tijdstip: 15:00-17:00 uur
Locatie: Fort bij Rijnauwen, Vossegatsedijk 3-5, 3981 HS Bunnik RSVP: secretariaat@dutch-media.nl of 020 53 17 450

Voorafgaand aan de Week van de Geschiedenis (thema Land en Water) verschijnt op 14 oktober het boek Onheilstij van Leendert van der Valk. Het boek reconstrueert de opkomst en ondergang van De Nieuwe Hollandse Waterlinie - het beroemde netwerk van forten, sluizen, dijken en sloten, een 85 kilometer lange strook van ongeveer 90 militaire 'inundatiepolders'.

In september 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit, maar Nederland vertrouwt erop dat het neutraal kan blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zal het westen, het economisch hart van het land, moeten beschermen. Op 10 mei 1940 blijkt dat het water geen bescherming biedt tegen een modern leger. Binnen vijf dagen krijgt Duitsland Nederland op de knieën. Voor de bewoners van het militaire landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie eindigt een tijdperk.

Auteur Leendert van der Valk sprak met de ooggetuigen - boeren, molenaars, soldaten en NSB'ers - en vertelt hun verhaal van het ingenieuze, trotse verdedigingswerk tussen Muiden en de Biesbosch tijdens WO II. Enkele van deze ooggetuigen zullen aanwezig zijn tijdens de presentatie.

www.hollandsewaterlinie.nl
www.uitgeverijcarrera.nl