Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

'Meet en greet' kabinet-Rutte bij NOS

HILVERSUM, 12 oktober 2010 - De NOS zendt donderdagavond 14 oktober tussen 20.30 en 21.55 uur een 'meet en greet' uit met de kersverse bewindslieden van het kabinet-Rutte via Nederland 1, Radio 1, nos.nl en het politieke themakanaal Politiek24. In een anderhalf uur durende extra uitzending maakt Nederland kennis met de nieuwe premier en zijn ministers en staatssecretarissen. Behalve een korte terugblik op hun (politieke) leven tot nu toe, zijn vanzelfsprekend de ambities, plannen en beweegredenen van de ministersequipe het belangrijkste onderwerp van gesprek. De presentatie van de speciale uitzending is in handen van Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen. Tussen de gesprekken met de ministers door, spreekt verslaggever Nynke de Zoeten met de nieuwe staatssecretarissen over hun voornemens. Gedurende de uitzending wordt verder verschillende keren geschakeld met Ron Fresen, die aanwezig is bij een samenzijn van de oppositiepartijen. Ook het NOS Radio 1 Journaal maakt een extra bu lletin tussen 21.00 en 22.00 uur.

Eerder op de dag presenteert het nieuwe kabinet-Rutte zich in het bijzijn van koningin Beatrix op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. Dit gebeurt aansluitend op de beëdiging. Deze traditionele 'bordesscene' is vanaf 13.15 uur ook live te volgen via de verschillende NOS-kanalen.

Nederland 1, nos.nl en Politiek24

In het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag zitten achtereenvolgens de nieuwe ministers Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en tevens vice-premier), Ivo Opstelten (veiligheid), Gerd Leers, Piet Hein Donner (binnenlandse zaken), Jan Kees de Jager (financiën), Henk Kamp (Sociale Zaken & Werkgelegenheid), Hans Hillen (defensie), Uri Rosenthal (buitenlandse zaken), Edith Schippers (volksgezondheid, welzijn, sport), Marja van Bijsterveldt (onderwijs, cultuur, wetenschap) en Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan tafel bij Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen. Tussen de gesprekken met de ministers door, komen bovendien de acht nieuwe staatssecretarissen bij NOS-verslaggever Nynke de Zoeten voor de microfoon. Sluitstuk van het programma is het gesprek met de neominister-president Mark Rutte.

Radio 1

Ook de Radio 1-luisteraar maakt tijdens een extra uitzending van het NOS Radio 1 Journaal kennis met de nieuwe regeringsploeg. De nieuwe kabinetsleden en premier Mark Rutte schuiven tussen 21.00 en 22.00 uur in Den Haag aan bij presentatoren Wilma Borgman en Bert van Slooten.