Rochdale


12 oktober 2010
Oproep van kunstenaars om mee te zwaaien in de Kolenkitbuurt

Aankomende donderdag 14 oktober organiseren kunstenaars in de Kolenkitbuurt de flashmob 'Zwaaien in de buurt'. Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet.

Ludieke activiteiten voor buurtcontact
Woningstichting Rochdale doet in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer mee aan een bijzonder kunstproject om de leefbaarheid te verbeteren. Begin september zijn kunstenaars van Cascoland neergestreken in een zogenaamde 'Piggelmeewoning' om de daaropvolgende maanden van hieruit allerlei ludieke activiteiten te ontwikkelen met en voor de buurt. Iedere donderdag is er een bijzondere activiteit om met de buurt in contact te komen. Het begon met een eendaags buurtrestaurant, waar toevallig voorbijkomende buurtbewoners een hapje konden blijven eten en praten over de buurt. De week erop kwam er een tijdelijke snackbar waar aardappelslingers werden uitgedeeld in ruil voor informatie. En vorige week was er op donderdag bij het vallen van de avond een bijzonder lichtexperiment in de omliggende straten te zien.

Flashmob aankomende donderdag
Voor aankomende donderdag hebben de kunstenaars een echte flashmob gepland. De kunstenaars zijn een opvallende verschijning in de buurt en er wordt dan ook veel naar hen gezwaaid. Om de aandacht van de buurtbewoners te trekken mobileren de kunstenaars nu een grote groep mensen die allemaal tegelijkertijd terugzwaait. De actie wordt via social media als twitter en facebook en via diverse websites aangekondigd. Iedereen kan meedoen met zwaaien in de buurt. Zorg dat je donderdag precies om 16.00 uur je meldt bij het Piet Paaltjenspad 9. In totaal zal de actie niet meer dan een kwartier/half uur tijd in beslag nemen.

Resultaat
Met de informatie die Kunstenaarsinitiatief Cascoland verzamelt met deze activiteiten, onderzoekt zij op een vernieuwende wijze de mogelijkheid voor een op termijn blijvende nieuwe invulling voor 1 of 2 Piggelmeewoningen aan het Piet Paaltjespad. Dit doen ze in opdracht van stadsdeel West en Rochdale in het kader van het Impulsbudget, een extra subsidie die het stadsdeel ontvangen heeft van het Ministerie van OCW. De planning is om eind februari met een definitief voorstel voor de voorziening te komen.


-o-o-