Gemeente Tilburg

Begroting 2011: Tekort ruim ¤6 miljoen

Vanaf 2015 structurele bezuiniging van ¤40 miljoen

Het college heeft deze week de geactualiseerde begroting voor 2011 vastgesteld. In de begroting zijn de gevolgen van de Miljoenennota, zoals gepresenteerd door het demissionaire kabinet, verwerkt. Voor 2011 ontstaat er voor Tilburg een tekort van ¤6,3 miljoen op de gemeentelijke begroting. Dit verlies wordt uit de reservemiddelen opgevangen.

Naast de actualisering programmabegroting is tevens het Najaarsbericht 2010 vastgesteld. Dit is een voortgangsrapportage waarin aangegeven wordt of de uitvoering van de plannen uit de begroting 2010 nog op schema ligt of niet. Door een rijkskorting op de Wwb (Wet werk en bijstand) laat het Najaarsbericht een nadelig resultaat zien van ¤8,0 miljoen (zoals eerder gecommuniceerd in de ontwerp-programmabegroting).Dit bedrag wordt ten laste van de Algemene Reserve gebracht. Om de algemene reserve aan te vullen tot de afgesproken ondergrens wordt ¤3,1miljoen uit de RGI (Reserve Grootschalige Investeringswerken) gehaald.
Wethouder Erik de Ridder (Financiën): "De financiële gevolgen van de Miljoenennota en het nieuwe regeerakkoord zijn groot. Vanaf 2015 moet de gemeente Tilburg structureel ¤40 miljoen bezuinigen. Dat vraagt om scherpe keuzes. De politiek is nu aan zet om richting te geven aan de bezuinigingen."

Nieuw beleid
Ten opzichte van de ontwerp-programmabegroting 2011 zijn aanvullend voorstellen nieuw beleid opgenomen inzake gladheidbestrijding (¤76.000), onderzoek versterking winkelrondje en huisvesting Stadskantoor 1(¤ 950.000), handhaving formatie fraudebestrijding (¤190.000) alsmede een tweetal voorstellen in het kader van impuls op het gebied van duurzaamheid (verduurzaming bestaande woningen en ontwikkelingsmaatschappij voor duurzame energie) voor in totaal ¤ 1 miljoen.

Najaarsbericht 2010
Het Najaarsbericht 2010 bevat geen bijzondere afwijkingen. Daar waar veranderingen zich voordoen komt dit voornamelijk voort uit de gevolgen van bezuinigingen en economische crisis.

Programmabegroting 2011
De Programmabegroting 2011 heeft tot doel de hoofdlijnen van het te voeren beleid vast te leggen. De programmabegroting bevat per thema informatie over de doelstellingen, de te volgen aanpak en de belangrijkste projecten. In de toelichting per programma worden de in te zetten middelen benoemd. De raad behandelt de begroting begin november. Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.