Gemeente Utrecht

Komiks z Utrechtu: stripuitwisselingen tussen Utrecht en Brno

Het Utrechtse stripcollectief De Inktpot toont gedurende drie maanden zijn werk in Brno, de Tsjechische zusterstad. Stripboeken en cartoons zijn in beide steden populair. Het Brnose stripcollectief Aargh! heeft in december 2011 een tentoonstelling van zijn werk in het Utrechtse Stadhuis.

De strips, die in groot formaat op drie locaties worden getoond, zijn vertaald door studenten Neerlandistiek van de Masaryk Universiteit. Naast de strips van de verschillende Utrechtse kunstenaars die zijn aangesloten bij De Inktpot, zijn er ook films van jonge Utrechtse animatiekunstenaars te zien. Vijf Inktpot-kunstenaars geven lezingen en workshops aan leerlingen en studenten van verschillende onderwijsinstituten. De Inktpot bestaat sinds 2003 en biedt Utrechtse kunstenaars platformen om hun strips te publiceren.

De tentoonstellingen in Brno en Utrecht zijn het initiatief van de beide zustersteden in nauwe samenwerking met de beide stripcollectieven. De stedenband Utrecht-Brno bestaat sinds 1993. De stedenband richt zich op uitwisselingen op het gebied van onderwijs en cultuur. Het doel is inwoners van beide steden kennis te laten maken met elkaar en elkaars cultuur. Jaarlijks bezoeken tientallen leerlingen en studenten hun leeftijdsgenoten in de andere stad. Ook zijn er uitwisselingen tussen koren.