Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Nagekomen collegebericht

Vernieuwing welzijnswerk in Utrecht

Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel voor vernieuwing van het welzijnswerk in Utrecht. Deze vernieuwing betekent enerzijds meer verantwoordelijkheid en initiatief voor de Utrechtse inwoners en organisaties. Dit met ondersteuning vanuit de gemeente door goed opdrachtgeverschap en het bieden van de ruimte voor de initiatieven die er vanuit de stad komen. Anderzijds blijft er voor de kwetsbaren in de samenleving die professionele hulp nodig hebben een basisaanbod van voorzieningen.

De visie waarin een nieuwe vraaggestuurde kijk op het welzijnsveld is vastgelegd is tot stand gekomen in samenwerking met de uitvoerders van het Utrechtse welzijnsbeleid en wordt samen met de inwoners van Utrecht verder vormgegeven.

Een herbezinning op de taken van het welzijnswerk in Utrecht was onder andere nodig door de afbouw van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waarmee de verschuiving van verantwoordelijkheden van de overheid naar mensen zelf al in gang was gezet. Daarnaast was er de behoefte om duidelijker aan te geven wat tot het welzijnswerk behoort en wat niet.