Gemeente Lochem


Roeken vertragen aanleg rondweg N346

Afgelopen week ontving de provincie Gelderland bericht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat zij geen ontheffing kan verlenen van de Flora- en faunawet. De ontheffing is nodig omdat het tracé van de rondweg, de zogenoemde Spoorlaanvariant, vlak langs een kolonie roeken loopt. Deze vogels zijn beschermd en daarom moet daar omzichtig mee omgegaan worden.

De gemeente Lochem besloot daarom begin dit jaar al tot het reserveren van een bedrag voor het maken van een roekenbeschermingsplan. Een deel van de roekennesten wordt dan verplaatst naar een andere locatie. De regel is dat de provincie een ontheffing aanvraagt bij het ministerie. Om de roeken te kunnen verplaatsen is een vastgesteld tracé nodig met een uitvoeringsplanning. De aanvraag voor ontheffing van de Flora- en faunawet ging daarom zonder gedetailleerd roekenbeschermingsplan naar het ministerie maar wel met de mededeling dat de gemeente Lochem eind dit jaar een roekenbeschermingsplan zou hebben.

Gemeente legt zich er niet bij neer
De gemeente legt zich niet neer bij het besluit van LNV en gaat in overleg met de provincie bekijken welke acties genomen moeten worden om alsnog de ontheffing te krijgen. Het gaat om een grote roekenkolonie met ongeveer 900 nesten. Slechts een zeer klein deel van deze nesten behoeft maar verplaatst te worden.

Veel steun
Wethouder Jan Kottelenberg: 'Deze reactie is voor mij zeer teleurstellend, vooral omdat de keuze voor de spoorlaanvariant breed gedragen wordt door provincie en gemeente. Wellicht had dit door betere communicatie tussen LNV en provincie voorkomen kunnen worden. Ik heb de afgelopen week veel sympathie ondervonden en adviezen gekregen over hoe we de roekenproblematiek moeten aanpakken. Dat geeft vertrouwen en ik voel mij gesteund door de inwoners en de politiek.'

Er zijn vragen gesteld door Provinciale Staten en leden van de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Lochem heeft een motie ingediend. In deze motie verzoekt de gemeenteraad onder andere het ministerie het genomen besluit te heroverwegen en samen met provincie en gemeente te kijken naar de mogelijkheid van verplaatsing van een zeer klein deel van de roekennesten. Ook vraagt zij de provincie Gelderland bezwaar aan te tekenen tegen het door LNV genomen besluit. Dit alles met als doel dat de rondweg er daadwerkelijk komt.

Spoorlaantracé beste optie
Voor wethouder Kottelenberg en de Lochemse gemeenteraad is er maar één tracé en dat is de Spoorlaanvariant. Ook in het Gelders coalitieakkoord 2007 -2011 van Gedeputeerde Staten staat aangegeven dat de rondweg Lochem wordt aangelegd volgens de Spoorlaanvariant. De N346 aan de noordzijde van Lochem moet meer verkeer kunnen verwerken en veiliger worden. Wethouder Jan Kottelenberg: "Deze variant biedt de beste mogelijkheid om de doorstroming te verwerken en de veiligheid op de N346 te vergroten." Voor het mogelijk maken van deze variant is door Provinciale Staten al extra geld beschikbaar gesteld. Naar verwachting valt het besluit over de tracékeuze eind dit jaar.

Vertrouwen
De gemeente heeft er het volste vertrouwen in dat de provincie bij een nieuwe aanvraag of na bezwaar alsnog de ontheffing krijgt.