FNV

P e r s b e r i c h t

FNV wil 'Workers Cops'

Natuurlijk is het mooi dat het kabinet Rutte zich bezorgd maakt over dierenmishandeling. Daarom komen er 500 Animal Cops. Deze concrete maatregel in het veiligheidsbeleid is een lichtpuntje. Nederlands grootste vakcentrale verwacht van het nieuwe kabinet nu óók dat het meer aandacht geeft aan de veiligheid en gezondheid van werknemers in Nederland.

Enkele feiten over werkend Nederland:

* 90 werknemers per jaar overlijden door een werkgerelateerd ongeval: 2 per week
* 3.000 werknemers sterven jaarlijks vroegtijdig vanwege gevaarlijk en te zwaar werk
* 25.000 werknemers krijgen een beroepsziekte, waarvan 500 door asbestkanker
* 219.000 ernstige ongelukken vinden jaarlijks plaats op de werkplek: 730 per dag

Nederland heeft op dit moment 300 inspecteurs voor arbeidsomstandigheden in dienst. Dat betekent dat een bedrijf gemiddeld 1 maal in 30 jaar een controle van de arbeidsinspectie kan verwachten. Ook de Arbeidsinspectie moet de komende jaren inkrimpen. Dat betekent dat de inspecteurs nóg minder vaak bij een bedrijf langskomen.

Daarnaast gaat Rutte bedrijven enkele maanden 'inspectie-vakantie' geven. In die tijd kunnen kwaadwillende bedrijven hun werknemers ongestoord blootstellen aan allerlei onverantwoorde risico's. Met alle gevolgen van dien. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: 'Aandacht voor dierenleed is prachtig. Het zou goed zijn als Rutte even stoer doet voor werkende mensen in ons land.'

Het kabinet Rutte heeft voor zijn gedoogconstructie goed gekeken naar het voorbeeld van Denemarken. De FNV adviseert Rutte dat ook te doen inzake de Arbeidsinspectie. In het beleidsplan 'Fit naar de Finish', dat de FNV afgelopen zomer presenteerde, wordt verwezen naar het Deense model: Daar wordt elk bedrijf 1 maal in de twee jaar geïnspecteerd. Goede bedrijven krijgen een groene sticker, een oranje sticker betekent hercontrole en een rode sticker geeft aan dat het bedrijf het slecht doet.

Daarnaast pleit de FNV voor tenminste verdubbeling van het aantal arbeidsinspecteurs en verhoging van de boetes. Zo kan uitbreiding van het aantal 'Workers Cops' deels terugverdiend worden, maar ook het welzijn van de Nederlandse werknemer worden verbeterd.