Gemeente Utrecht

De zojuist aan u gemailde mondelinge vraag nr. 2 van mevrouw drs. E.M.J. Schell (VVD) blijkt niet de juiste te zijn. De correcte versie ontvangt u bij deze.

Mondelinge vragen raadsvergadering 14 oktober 2010 aan Burgemeester Wolfsen

Sinds 18 september jl. is een monumentale boerderij aan de Hof Ter Weydeweg gekraakt. De eigenaar heeft daarop direct aangifte gedaan bij de politie en een aanvraag bij de officier van Justitie gedaan om over te gaan tot ontruiming.

Het Openbaar Ministerie heeft echter aangegeven met de ontruiming te willen wachten op de uitspraak van de rechter in een civiele procedure tegen de Staat. Deze is aangespannen vanwege huisvredebreuk door een andere groep krakers van een pand op de Amsterdamsestraatweg.

Voor de eigenaar van de boerderij en de VVD fractie staan beide gevallen echter geheel los van elkaar. Hierbij is namelijk geen sprake van huisvredebreuk van de krakers, gelet op het feit dat
- de boerderij nog geen 7 maanden leeg stond op het moment dat deze werd gekraakt;
- en dit bewezen kan worden door antikraak huurcontracten;
- de eigenaar in december wil starten met de verbouwing van de boerderij zodat er medio 2011 een zorgvoorziening voor verstandelijk gehandicapte kinderen gevestigd kan worden.

Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vraag aan de burgemeester:

Bent u bereid om voor één van uw inwoners het OM te verzoeken niet onnodig langer af te wachten met ontruiming en zo het eigendomsrecht te respecteren?