Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad 16 van 16 oktober 2010

Utrecht, 14 oktober 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, nummer 16 van 16 oktober, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Help, een scholendokter gezocht! De budgetten voor nieuwbouw van scholen zijn krap. Te krap, daar is iedereen het over eens: architecten, scholen, gemeenten, adviseurs, de rijksbouwmeester. Er gaat te vaak wat mis bij de nieuwbouw van scholen. En dat is niet alleen een centenkwestie.

Probleemleerlingen bestaan niet Leraren die van probleemleerlingen spreken, hebben een gebrek aan vaardigheid en moeten zich nodig bijscholen, vindt René Reumerman, een oud-gymdocent die onlangs promoveerde op de omgang van expertleerkrachten met probleemgedrag. "Een goede leerkracht heeft geen gedragsvraagstukken."

Komt het nog goed met het pensioen? Wat is er precies aan de hand met het pensioen? "De vergrijzing en de lage rente, dat zijn de problemen die we nu moeten oplossen", zegt AOb-bestuurder Ton Rolvink.

Vals beschuldigd Een meester van een kleutergroep werd beschuldigd van ontucht. Inmiddels is hij van alle blaam gezuiverd maar zijn carrière is aan gort.

Competenties Is het competentiegerichte onderwijs in het mbo te ver doorgeschoten? Critici vinden van wel. Volgens hen gaat het te veel om attitude en te weinig om kennis.

Nieuws: Schoolleider intimideert MR Als zich conflicten voordoen op een school, gaan die regelmatig gepaard met intimidatie van de medezeggenschapsraad, blijkt uit onderzoek van bureau Actis. Het is de schoolleiding die bedreigt.

Regeerakkoord: alles moet op een koopje De nullijn, diverse bezuinigingen zoals op passend onderwijs en het mbo. Het regeerakkoord gebruikt grote woorden, maar alles moet op een koopje. Lees hier wat de AOb ervan vindt.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht