Gemeente Utrecht

Kwaliteit Utrechtse kinderopvanglocaties in beeld

Ouders kunnen voortaan op één plek voor de hele gemeente Utrecht zien of een kindercentrum of gastouder kwalitatief goede opvang biedt. De GG&GD Utrecht is overgegaan op het nieuwe Landelijk Register Kinderopvang. Hierin staan alle goedgekeurde opvangvoorzieningen op een rij, met uitzondering van peuterspeelzalen en voorscholen.

Het Landelijk Register Kinderopvang (LRKO) geeft een overzicht van alle geregistreerde (goedgekeurde) kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders in Nederland. De GG&GD toetst de kwaliteit van alle kinderopvangvoorzieningen in de gemeente Utrecht. Alle ondernemers die of in het LRKO of in het gemeentelijk register staan, voldoen aan de kwaliteitseisen.

Nieuwe Wet kinderopvang
Het register vloeit voort uit de invoering van de nieuwe Wet kinderopvang, die sinds januari 2010 van kracht is. Belangrijkste veranderingen met de komst van de nieuwe wet zijn de invoering van het Landelijk Register Kinderopvang en het vaststellen van hogere kwaliteitseisen, waaraan gastouderbureaus en gastouders moeten voldoen. Het register is openbaar; ouders of verzorgers van jonge kinderen kunnen via het registratiesysteem (LRKO) op internet zoeken naar kinderopvang in hun buurt. Als een locatie in het systeem staat, weten ouders zeker dat de opvang voldoet aan de kwaliteitseisen die per 1 januari 2010 gelden voor kinderopvang. De Belastingdienst gaat het LRKO gebruiken bij de toekenning van kinderopvangtoeslag. Mensen hebben alleen recht op kinderopvangtoeslag als zij gebruikmaken van 'goedgekeurde' opvang die per 31 december 2010 is opgenomen in het register.

De komende maanden is een overgangsperiode. Voor de volledigheid blijven de huidige en nieuwe kindercentra ook nog tot eind 2010 in het gemeentelijke register vermeld. Gastouders worden direct (en alleen) in het Landelijk Register Kinderopvang geregistreerd.

Uitzondering peuterspeelzalen en voorscholen
De peuterspeelzalen en voorscholen staan niet in het register, maar blijven opgenomen in het bestaande gemeentelijke register. Opvanglocaties die niet aan de kwaliteitseisen voldoen, zijn niet geregistreerd in het LRKO of het gemeentelijke register.