Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Unieke online documentaire nu al succes
Met HIV besmet jonge vrouw in Zimbabwe trekt aandacht grote publiek

Een snel groeiende groep jonge mensen volgt dagelijks via verschillende social media het leven van Frances Faramenga. Frances is jong, leuk en vrolijk en leeft in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. En ze is besmet met HIV, weeskind en werkloos. Tegenstellingen die nieuwsgierig maken en die zorgen voor betrokkenheid bij het wel en wee van Frances en het leven in de lokale ghetto. Morgen is ze jarig en wordt ze 25.

De afgelopen 15 jaar zijn niet haar gelukkigste geweest. Haar beide ouders sterven als ze jong is en ze groeit op tussen familie die haar liever kwijt dan rijk is. In 2005 denkt ze geluk te hebben gevonden wanneer ze een vriend krijgt. Ze verloven, maar hij sterft een jaar later, oorzaak onbekend. Niet veel later wordt Frances ziek en ontdekt ze dat ze zelf besmet is met het HIV-virus.

In plaats van bij de pakken neer te zitten, probeert Frances uit het leven te halen wat erin zit. Ze maakt muziek, stand-up poetry en gaat met plezier naar de kerk. Maar bovenal heeft ze besloten om open te zijn over haar status. Dat is in Zimbabwe heel bijzonder. Weinig mensen, zeker jonge, komen ervoor uit dat ze HIV-positief zijn. Mensen die besmet zijn worden gestigmatiseerd en gediscrimineerd.

Om de vooroordelen weg te nemen vertelt Frances haar verhaal. Dit doet ze nu niet meer alleen in haar directe omgeving maar ook in Nederland en de rest van de wereld. Dit doet ze op een unieke manier. Voor het eerst wordt een documentaire via social media uitgezonden. Via korte webisodes, foto's en tekst, vertelt zij hoe het is om te leven met HIV en dat het niet direct het einde betekent.

Niet alleen in Zimbabwe is er veel onwetendheid over HIV en AIDS, maar zeker ook in Nederland. Zo is uit onderzoek gebleken dat een overgrote meerderheid van Nederlandse ouders niet wil dat hun kind met een HIV-positief kind in de klas zit.

Natuurlijk is Frances niet alleen maar vrolijk. Ze kent ook haar moeilijke dagen. Dagen dat ze zich niet goed voelt, haar ouders mist en het leven niet meer ziet zitten. Nu al volgen meer dan duizend mensen Frances via Facebook, Hyves en Twitter, maar het doel is om minstens het tienvoudige te krijgen.

Frances heeft nóg een doel. Ze wil een eigen foundation in de ghetto waar ze leeft om meer jongeren te overtuigen dat ze open moeten zijn over hun status, zodat de taboes en stigma's verdwijnen. Om haar stichting mogelijk te maken en om haar verhaal live in Nederland te kunnen doen, komt Frances in november naar Nederland.

Reacties op Facebook van 'vrienden van Frances':
Franca: Great sister, you're great.
Karel:The 'I like this' button doesn't really suit this story... Everyone should see this... Heart breaking!

http://www.facebook.com/tsoag
http://www.twitter.com/tsoag
http://francesfaramenga.hyves.nl/

-----