Provincie Antwerpen

14-10-2010

Dominicanerklooster wordt centrum en ontmoetingsplaats rond Sociale Economie, Diversiteit, Armoede en wijkwerking.

Provincie dient Europees project in om plannen te realiseren

Het provinciebestuur wil het Dominicanerklooster in Antwerpen uitbouwen tot een centrum en ontmoetingsplaats rond Sociale Economie, Diversiteit, Armoede en Wijkwerking. "Wij creëren hierdoor een plaats om kennis te delen en samen na te denken over deze thema's," argumenteert gedeputeerde Marc Wellens, "en dit zowel naar professionelen als naar de doelgroepen zelf. Het Dominicanerklooster kan op die manier een wezenlijke bijdrage leveren aan een betere samenleving." De provincie dient nu een project in bij Europa om de nodige financiële middelen voor de uitbouw te verzamelen.

De provincie is sinds 2006 eigenaar van het Dominicanerklooster in de Provinciestraat in Antwerpen. Met de aankoop wou de provincie, op vraag van vele inwoners, het unieke gebouw redden van de sloop. Op dit moment heeft het gebouw echter nog geen functie.

Het provinciebestuur wil het Dominicanerklooster nu uitbouwen tot een centrum en ontmoetingsplaats rond de thema's Sociale Economie, Diversiteit, Armoede en wijkwerking. Vier thema's die in een stad als Antwerpen zeer belangrijk zijn en waarvan de aanpak kan bijdragen tot een betere samenleving. De Cel Sociale Economie heeft voor de realisatie van deze plannen een Europees project ingediend. Op die manier probeert de provincie de nodige financiële middelen te verzamelen.

Project Dominicanerklooster
De doelstellingen van het project zijn tweeërlei. Enerzijds een kenniscentrum oprichten voor de vorming en begeleiding van de professionelen en vrijwilligers uit deze sectoren. En anderzijds een ontmoetingsplaats creëren in het hart van de stad voor de mensen uit deze doelgroepen.

De provincie wil in dit project ook diverse partners betrekken. De Universiteit Antwerpen met het Centrum voor Sociaal beleid benadrukte al het belang van deze materies. In de media (GVA) verwoorde Bea Cantillon het als volgt "Het is tijd dat we groeien naar meer kwaliteit in de samenleving waarin meer aandacht gaat naar zorgen voor elkaar en sociale cohesie". Ook de stad Antwerpen met Atlas en Werkhaven, Levanto, het Wereldculturencentrum, AGPA en de bestaande actieve wijkwerking Kievitsnest zullen worden aangesproken. Als laatste is er ook een opportuniteit met de VDAB. Deze hebben een uitgebreide dienstverlening vlakbij in het Copernicusgebouw. Fons Leroy benadrukte in een interview met De Standaard dat er nood is aan een nieuw sociaal huis: "Werk is een absoluut noodzakelijke voorwaarde om mensen uit hun isolement en armoede te halen. Werk biedt een inkomen, maar ook sociale status en integratie. Maar een baan hebben, is onvoldoende. Er zijn ook werkende armen. Hoe ku nnen we dat aanpakken? Daarover wordt veel te weinig nagedacht. Eigenlijk moeten we in Vlaanderen een nieuw sociaal huis bouwen. Op de bestaande funderingen, maar met een hoop nieuwe, bijkomende kamers".

Gedeputeerde Marc Wellens verwijst graag naar de stappen die ze zetten in Rotterdam. Ahmed Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam (Streven, september 2010): "Willen we blijven meetellen dat moeten we geïnteresseerd zijn in de belevingswereld van anderen. ... Ik wil nog een stap verder gaan: de manier waarop we werken aan integratie, aan binding, aan meedoen, kan een belangrijk selling point zijn van een grote stad ". Parafraserend zeg gedeputeerde Wellens: "dus ook van een grote provincie".




Provincie Antwerpen