Ingezonden persbericht


Oproep aan de EU om zich sterk te maken voor haaien

Rotterdam,15 oktober 2010
Vrijdag komt een brede alliantie van ngo's, de overheid en andere belanghebbenden bij elkaar om een gezamenlijke verklaring te ondertekenen die vraagt om een betere bescherming van haaien tegen ontvinnen (het aan boord afsnijden van de vinnen waarna het karkas overboord wordt gegooid).

Zeer binnenkort zal de Europese Commissie met een voorstel voor de herziening van de huidige ontvinwetgeving komen en deze verklaring roept de Commissie op om bij deze herziening de nadruk te leggen op bescherming van haaien populaties.

De huidige wetgeving, aangenomen in 2003, is bijzonder zwak. Berekeningen laten zien dat onder de huidige regeling 2 van de 3 haaien die gevangen worden ontvind kunnen worden zonder dat dit opgemerkt of bestraft wordt. Het is van groot belang dat nieuwe wetgeving dit onmogelijk maakt.

Het ondertekenen van de verklaring zal plaats vinden in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in het kader van de European Shark Week. De ondertekenaars van de verklaring zijn: ministerie van LNV, IUCN, Europese Coastal & Marine Union, Stichting Noordzee, Wereld Natuur Fonds, Greenpeace Nederland, Nederlandse Elasmobranchen Vereniging, Sea First Foundation, NAUI, Sportvisserij Nederland, Oceanium Diergaarde Blijdorp en Humane Society International.