Vlaamse studenten en OVAM ontwerpen samen milieuvriendelijke toekomst

14/10/2010 17:00

OVAM

De OVAM maakt laureaten Ecodesign Award 2010 voor studenten bekend

Sorteren, recycleren of afval voorkomen daar zijn we als Vlaming wel stilaan mee vertrouwd. Maar hoeveel makkelijker zou het niet zijn als we gewoon producten ontwerpen die minder materialen en grondstoffen behoeven of simpelweg geen afval produceren? Ecologische producten die er bovendien heel erg cool uitzien... Tweeëndertig studenten productontwikkeling, industriële vormgeving, productdesign, verpakkingsontwerp en interieurvormgeving uit acht Vlaamse hogescholen gingen deze uitdaging aan en namen deel aan de OVAM Ecodesign Studentenaward 2010 en bedachten een aantal opmerkelijke ecologische ontwerpen.

De Media en Design Academie van de KHLim en PHL uit Genk en de OVAM maken op donderdag 14 oktober de laureaten van deze ontwerpwedstrijd bekend.

Innoveren voor een schoner milieu

Ecodesign is een ontwerpmethode die rekening houdt met de milieuimpact van een product doorheen zijn hele levenscylus, van bij de ontwerp- en productiefase tot aan de afval- en recyclagefase. Bij het ontwerp van een product stilstaan bij de milieuimpact stimuleert de creativiteit en het levert bovendien ook verrassend fraaie, ecologische en innovatieve producten op.

Om de toekomstige Vlaamse ecologische topontwerpers een hart onder de riem te steken, organiseerde de OVAM dit jaar voor de vijfde maal de Ecodesign Award 2010 voor studenten. De uitreiking van de Award gebeurde deze keer in samenwerking met de Media en Design Academie uit Genk. Een jury met specialisten uit de wereld van milieu en design koos vijf winnende ontwerpen uit de inzendingen.

De laureaten van de OVAM Ecodesign Award 2010

In de categorie jaarwerken gaat de eerste prijs naar LEAF van Maaike Kock, Steven Verbrugge en Alexandre Méndez van de Hogeschool West- Vlaanderen te Kortrijk. LEAF is een duurzame koelkast, die vooral hoog scoort op het vlak van gebruiksvriendelijkheid, materiaalgebruik en energie-efficiëntie.

De tweede prijs in de categorie jaarwerken ging naar Breezy van Elina Gatto, Fabio Lorefice, Thijs Vandebroek en Nisse Heleven van de Media & Design Academie te Genk. Het milieuverantwoord materiaalgebruik en compacte transport- en stockagevolume maken van Breezy een erg vernieuwende ventilator.

Het jaarwerk ecotouch van Jeff Stubbe, Reinout Bevernage en Lennert Maerschalck van de Hogeschool West- Vlaanderen te Kortrijk kreeg een eervolle vermelding. Ecotouch is een gebruiksvriendelijke thermostaat die de gebruiker bewust maakt van de energie die hij verbruikt. Ook de reductie van het aantal onderdelen is een positieve evolutie.

Een eervolle vermelding van de Ecodesign Award 2010 in de categorie eindwerken gaat naar Relax van Patricia Gerits, studente van de Provinciale Hogeschool Limburg. Relax is een ligstoel, gemaakt uit gerecycleerde kunststof die naast de goede materiaalkeuze hoog scoort op vlak van transportvolume, modulariteit, levensduur en onderhoudsvriendelijkheid. Deze ligstoel is geniaal in zijn eenvoud.

Een tweede eervolle vermelding in de categorie eindwerken is voor Cicada van Ruth Boute, studente van de Katholieke Hogeschool Mechelen. Cicada is een transformeerbare, biodegradeerbare urne met een fraai en vernieuwend ontwerp.

Ecodesign Award 2011

Je kans gemist dit jaar? Ook volgend jaar verwacht de OVAM kwalitatief hoogstaande werken voor de nieuwe editie. Alle info vindt u op de website www.ovam.be/studentenaward of op onze facebookpagina www.facebook.com/ecodesignaward2010

Meer info

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be/studentenaward

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel