Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 14-10-2010

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending donderdag 14 oktober
Nederland 1 - 18.20 uur

MEESTE VERTROUWEN IN MINISTER DE JAGER

Van het nieuwe kabinet zijn de ministers Piet Hein Donner (99 procent) en Ivo Opstelten (98 procent) het meest bekend. Nog niet de helft weet wie Edith Schippers (33 procent) en Melanie Schultz (44 procent) zijn. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Het meeste vertrouwen genieten Jan Kees de Jager (74 procent) en Gerd Leers (68 procent). Van de ondervraagden zegt 51 procent veel of tamelijk veel vertrouwen te hebben in minister-president Mark Rutte en 45 procent heeft dat in vice-premier Maxime Verhagen. Meer dan de helft (52 procent) heeft juist niet zo veel of helemaal geen vertrouwen in de voorman van het CDA.

Bijna driekwart van zowel stemmers op de VVD als op het CDA menen dat de standpunten van hun partij voldoende terug te zien zijn in het regeerakkoord. En tweederde van de PVV-aanhang vindt dat het CDA te veel ministersposten heeft gekregen.

In de peiling is overigens niet gevraagd naar de mate van bekendheid van de premier en de vice-premier. Uit onderzoek gehouden bij het aantreden van het vorige kabinet bleek Ab Klink overigens de grote onbekende.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Meer uitslagen zijn te vinden op www.eenvandaag.nl.