D66

donderdag 14 oktober 2010

VMBO-ers moeten door kunnen leren

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham heeft opheldering gevraagd aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs over het weigeren van VMBO-t gediplomeerden bij de HAVO. In een uitzending van het programma De Ombudsman blijkt dat 94% van de instellingen voor HAVO-onderwijs leerlingen met een VMBO-t diploma niet zomaar wil toelaten. Van der Ham: "Dit is ontoelaatbaar. Het is in strijd met de wet op het voortgezet onderwijs. Studenten met een diploma die meer willen moeten gewoon de kans krijgen om door te stromen."

Extra eisen

Scholen blijken aanvullende eisen te stellen aan de cijferlijst. Er moet in sommige gevallen aan een cijfergemiddelde voldaan worden, andere scholen eisen zelfs een acht voor Nederlands en wiskunde op het rapport. Terwijl scholieren helemaal niet aan deze eisen hoeven te voldoen volgens de wet. Toen de MAVO nog bestond was het zonder meer mogelijk voor gediplomeerden om door te stromen naar de HAVO.

Duizenden scholieren

Volgens het LAKS zijn er duizenden klachten binnengekomen van scholieren die niet door kunnen stromen. Van der Ham: "Als mensen door willen leren, moet je ze de kans geven. Het is te gek voor woorden dat gemotiveerde scholieren die hogerop willen komen daartoe niet de kans krijgen. Met een diploma heb je gewoon het recht om door te leren, dat staat in de wet."