Landelijk Aktie Komitee Scholieren

NIEUWS

AANSLUITING VMBO-HAVO MOET BETER

Het LAKS maakt zich hard voor het verbeteren van de aansluiting van vmbo-tl naar het havo, hierover komen bij ons veel klachten binnen. Daarom roept het LAKS de politiek op om de aanvullende eisen, die havo-scholen kunnen stellen, te laten verdwijnen.

Op vrijdag 15 oktober zal het programma 'VARA Ombudsman' aandacht aan deze problematiek besteden.
Scholieren die problemen hebben of hadden met de aansluiting vmbo-havo: meld dit bij ons via .! Wij kunnen dit goed gebruiken om duidelijk te maken wat er mis gaat. Ook bij de VARA kan je je melden.

Aanvullende eisen?
Havo-scholen mogen 'aanvullende eisen' stellen voor instromende vmbo'ers. Naar verluid wordt dit door 94% van de scholen gedaan. Dit betekent dat als je wilt doorstromen van vmbo-tl naar havo, je aan je vmbo-diploma niet genoeg hebt. Vaak moet je minimaal bepaalde cijfers halen om door te mogen stromen. Sommige scholen gaan hier echter erg ver in. Dit terwijl er letterlijk in de wet staat dat vmbo-tl 'voorbereidt op het havo'. Dat klopt dus niet.

Het LAKS vindt dat iedere scholier het recht heeft om zich helemaal te ontplooien, zeker omdat je al op je 12e moet kiezen welk niveau je gaat doen. Voor veel vmbo'ers betekent dit een toekomst op het mbo, anderen zijn echter beter af op het havo. Zij moeten daar wel de mogelijkheid toe krijgen.

Wat wil het LAKS?
Het LAKS heeft in o.a. de publicatie 'Aansluiting of aanfluiting' voor het volgende gepleit:

- Het afschaffen van de mogelijkheid voor havo-scholen om aanvullende eisen te stellen voor vmbo-tl leerlingen;

- Vroegtijdige voorlichting op het vmbo. Wil je naar het mbo of havo? Welke sectorkeuze is handig voor die doorstroom? Op dit gebied kan nog veel worden verbeterd;

- De komst van plus-trajecten en een zomerschool om vmbo'ers beter voor te bereiden op het havo;

- Betere aansluiting van de lesstof op het vmbo en het havo;
- Versterking van het vmbo en de waarde van het vmbo-diploma.

Het LAKS heeft hierover op 14 oktober een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Deze kan je hier vinden.